Българите са 50% от пътникопотока във Варна тази година, но

...
Българите са 50% от пътникопотока във Варна тази година, но
Коментари Харесай

Българи са половината от туристите във Варна за 2018

Българите са 50% от пътникопотока във Варна тази година, само че техният престой е най-кратък с по 1-2 нощувки през уикенда. Според данните на летището в морската столица руснаците бележат 6% растеж със междинна дълготрайност на почивката 9 дни, само че те най-вече отсядат в закупените си недвижими парцели, уточни за „ Труд ” шефката на общинска дирекция „ Туризъм ” Соня Георгиева.

Братушките употребяват лична база или вземат чартърен за престоя си ваканционни парцели на свои сънародници. От браншовата организация на хотелиерите постоянно бият паника, че затова малко са приходите както за тях, по този начин и в бюджета. От началото на годината до в този момент във Варна и прилежащите курорти са пренощували 1 067 000 лв. съгласно данни на общинската стратегия, която работи от 1 година насам. Най-много са гостите от Англия, Франция, Холандия, Украйна, Израел и Финландия, само че още не е регистрирана информация за визитата на почитателите по време на Световното състезание по волейбол.

Легловата база във Варна и комплексите е в 1031 хотели, хостели, вили, къмпинги и други 60% от тях са ситуирани в Златни пясъци, а 16% в „ Св.Св.Константин и Елена ”, което допуска сезонност на туризма. Очаква се 7% растеж на пасажерите на летище Варна до края на годината.

Морската аерогара за първи път посрещна двумилионния си пасажер от 70-те години, откогато съществува, насам. За страдание някои от нискотарифните полети стопират през зимата- до Брюксел, Милано, Тел Авив и София, напомни Георгиева. Варна работи по тактиката „ Дестинация на 4 сезона ” посредством нейното разпространение, присъединяване в туристически изложби и богат културен календар с най-малко 8 фестивала.

Близо 27 % е увеличена посещаемостта на музеите тази година. Отчитат се и международните трендове в развиването на туризма като застаряващо население и развиване на медицинския, здравен и СПА-туризъм, дигитализацията в бранша и обстоятелството, че към този момент 60 на 100 от туристите вършат резервациите онлайн. Не на последно място е огромният растеж на източните пазари, който през идващите две години се чака да стигне 50 на 100.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР