Българите продължават да не харесват властта си и да искат

...
Българите продължават да не харесват властта си и да искат
Коментари Харесай

Галъп: Българите искат промяна, но не и предсрочни избори

Българите не престават да не харесват властта си и да желаят смяна, само че не държат на предварителни избори. Обществото ни обаче съумява да разграничи отговорността на държавното управление за общото развиване на страната и отговорността му съответно за обстановката с ковид – по последното към момента доминират позитивни оценки. Протестите като цяло се поддържат, въпреки да няма убеденост, че ще съумеят. Видимо не се поддържа обаче въвеждане на нови твърди ограничаващи ограничения във връзка ковид. Съществени дялове от обществото към този момент са с намалели приходи поради изключителните ограничения и единствено възкръсване на икономическия живот може да удържи отрицателните трендове в това отношение. Това сочат данните от самостоятелен телефонен сондаж на " Галъп ", извършен сред 22 и 24 юли измежду 800 души.

55% от интервюираните одобряват, че държавното управление се оправя добре или доста добре със обстановката с короновируса, само че други 43% са на противоположното мнение.  Въпреки по-тревожните статистики обаче, и през днешния ден болшинство от 59% са срещу въвеждане още веднъж на твърди ограничаващи ограничения. 39% обаче споделят, че биха приели. Този дял не е дребен и свидетелства за прочут нов растеж на паниката.

Последното проличава и в продължаващата низходяща наклонност на убеждението, че животът ще се възстановява до края на годината – единствено в границите на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% при започване на юни, през 40% в края на юни, до 32% в този момент.

44% настояват, че приходите им към този момент са намалели поради ковид. 9% – че са изгубили работно място. За 8% загубата на работа очевидно следва. 6% са спрели да заплащат заеми, а 2% – лизинги. Няма основна смяна в тези дялове по отношение на предходните талази на проучване, което може би значи, че „ отварянето “ на стопанската система е пристигнало относително в точния момент, с цел да спре в допълнение задълбочаване на отрицателните стопански трендове.
0_galap_koronavirus.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР