Българите продължават да не харесват управлението и да искат промяна,

...
Българите продължават да не харесват управлението и да искат промяна,
Коментари Харесай

Почти 60% от българите не вярват протестите да свалят кабинета

Българите не престават да не харесват ръководството и да желаят смяна, само че не тази промяна да се случи на предварителни избори.  Протестите като цяло се поддържат, въпреки че хората не са уверени, че те ще успят. Това са част от изводите на социологическото изследване на " Галъп " за политическата рецесия, която към този момент съвсем месец раздрусва върховете на страната. Телефонният сондаж е извършен сред 22 и 24 юли измежду 800 души.

Видимо не се поддържа обаче въвеждане на нови твърди ограничаващи ограничения от страна на властта във връзка епидемията от ковид. Обществото обаче съумява да разграничи отговорността на държавното управление за общото развиване на страната и отговорността му съответно за обстановката с ковид – по последното към момента доминират позитивни оценки, се твърди още в проучването.

59 на 100 от интервюираните не престават да поддържат митингите в страната, а 34% не ги поддържат. Останалите се двоумят. Данните отразяват и нормалното у нас отношение към властта, само че и подсказват, че протестният капацитет е висок и остава сензитивен.

От друга страна, 58% считат, че митингите няма да изпълнят нито една от задачите си, а 25% са на мнение, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на основния прокурор. 6% пък считат, че може да има единствено оставка на държавното управление. Най-малък е делът на хората, които мислят, че, да вземем за пример, единствено основният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се концепция за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за болшинството – 63% не я споделят, а 29% са на противоположното мнение. Останалите се двоумят, сочи " Галъп ".

Според организацията 54% не желаят предварителни избори, а 42% – желаят. Остава в действие констатацията и от предходни проучвания в тежки политически обстановки – обществото явно желае смяна, само че съответната вероятност за предварителни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на постоянните избори, и на летния интервал , и на чувството за липса на нова, отчетлива, опция, разясняват социолозите. от а

Проверено е и до каква степен и дали в актуалната обстановка са се развили рискови настроения – с някои провокативни въпроси. Например, 36% одобряват Движение за права и свободи даже да бъде неразрешена. Делът не е дребен и буди размисъл. Все отново, болшинство от 52% счита противоположното.

По отношение на настоящата власт като цяло обаче, публичното неспокойствие очевидно е очевидно по-високо. Затова и 62% се съгласяват сегашните ръководещи да бъдат съдени . Данните не са казус, само че властта следва съществено да ги има поради – като алена лампа за равнищата на публично самообладание.

Според изследването " основни дялове от обществото към този момент са с намалели приходи поради изключителните ограничения и единствено възкръсване на икономическия живот може да удържи отрицателните трендове в това отношение ".

55% одобряват, че държавното управление се оправя добре или доста добре със обстановката с короновируса, само че други 43% са на противоположното мнение. Преди месеци тази оценка беше доста по-добра, въпреки и в този момент да остава нелоша. Явно, спорните развития с ковид от началото на лятото насам оказват своето въздействие върху публичното мнение.

Въпреки по-тревожните статистики обаче, и през днешния ден болшинство от 59% са срещу въвеждане още веднъж на твърди ограничаващи ограничения. 39% обаче споделят, че биха приели . Този дял не е дребен и свидетелства за прочут нов растеж на паниката.

Последното проличава и в продължаващата низходяща наклонност на убеждението, че животът ще се възстановява до края на годината – единствено в границите на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% при започване на юни, през 40% в края на юни, до 32% в този момент.

СПАД НА ДОХОДИТЕ

44% настояват, че приходите им към този момент са намалели поради ковид. 9% – че са изгубили работно място. За 8% загубата на работа очевидно следва. 6% са спрели да заплащат заеми, а 2% – лизинги. Няма основна смяна в тези дялове по отношение на предходните талази на проучване, което може би значи, че „ отварянето “ на стопанската система е пристигнало относително в точния момент, с цел да спре в допълнение задълбочаване на отрицателните стопански трендове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР