Българите одобряват действията на правителството в борбата с коронавируса, но

...
Българите одобряват действията на правителството в борбата с коронавируса, но
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Кризата с коронавируса увеличи доверието в българското правителство

Българите утвърждават дейностите на държавното управление в битката с ковид, само че са обезпокоени от растящата безработица.

Това демонстрира самостоятелен експресен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен на 6 и 7 април измежду 901 пълнолетни български жители. Ползвана е специфична панелна методика, която да обезпечи оптималната представителност на данните – в композиция на телефонно и СМС проучване.

Анализът демонстрира, че интервюираните възприемат опасността от COVID-19 все по-сериозно, само че и не престават да не са склонни да преувеличават нейното значение. Също по този начин излиза наяве, че обществото е готово за самоограничения, само че без да губи демократичния си инстинкт.

Снимка: Галъп интернешънъл

Власт и стопанска система

Общо 77% от запитаните одобряват, че държавното управление се оправя повече или по-малко добре във връзка с ковид. 22% са на противоположното или даже извънредно противоположното мнение. Има и нищожен дял на колебаещи се.

От Социлогическата организация регистрират растеж в доверието към кабинета, по отношение на друго тяхно изследване от предишния месец по същата тематика.

Снимка: Галъп интернешънъл

„ Както разкриха неотдавна и данните за десетки страни по света, болестта кара хората да стискат палци на настоящата власт в своята страна. Затова и рецесията дава ситуационен „ бонус “ на държавните управления, който в българския случай се добавя и от чувството за относително рано взети ограничения “, прецизират от „ Галъп “.

57% считат, че след пандемията светът ще се промени съществено, 37% са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят.

Ценности

78% от запитаните декларират, че са подготвени даже да жертват някои свои човешки права, в случай че това ще помогне за справяне със болестта. 20% по-скоро отхвърлят или напълно отхвърлят такава опция. От „ Галъп “ показват, че тъкмо преди изключителните ограничения съотношението е било 83% против 16%.

Снимка: Галъп интернешънъл

„ По този индикатор очевидно растеж във времето няма, дори в противен случай. Може би животът при лимитирано напредване е направил по този начин, че малко повече хора да стават сериозни против забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става допустима поради по-скоро плавния растеж на заболеваемостта у нас, спрямо други страни в Европа “, показват от социологическата организация.

Проучването демонстрира още, че единствено 22% се съгласяват с провокативното изказване, че демокрацията не е ефикасна при тази рецесия. Делът не е дребен, само че съвсем всички останали са „ срещу “. Всичко това значи, че обществото ни остава готово на жертви, само че и не губи демократичния си инстикт.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 611 18 24 48 Света 1 524 320 6 360 88 965 332 869 Заразени* Нови Починали България 611 18 24 Света 1 524 320 6 360 88 965

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР