Българите нямат никакъв шанс и след стотина години може би

...
Българите нямат никакъв шанс и след стотина години може би
Коментари Харесай

Превръщаме се бавно в бяло петно на световната карта

Българите нямат никакъв късмет и след стотина години може би ще изчезнат от лицето на земята - към подобен горчив извод ни подтиква прогнозата на Организация на обединените нации за демографското развиване на света през идващите десетилетия. Според проучването популацията на България се топи - през 2019-а специалистите на международната организация са преброили близо 7 млн. души, а се чака до 2030 година те да намалеят до 6, 4 милиона. Тенденцията е отчайваща - към 2050-а българите ще наброяват 5 385 000 души, а до 2100 -а, съгласно оптимистичния вид, към този момент ще са към 3,5 милиона. Песимистичната прогноза е 2,1 млн. население.

За съпоставяне популацията на Франция през идващите декади ще нараства, въпреки и едва - от 65 130 000 млн. през 2019-а то ще доближи през 2100 година 65 498 000 милиона души. Датчаните също се радват на демографски напредък - от 5,7 милиона тази година, до 2100 година те ще са 6,8 млн. души.

Даже Фарьорските острови ще отбележат растеж на популацията си - в случай че тази година Организация на обединените нации е преброила 49 000 души, пръснати по 18-те острова, през 2100-а жителите на Фарьорите ще са към този момент 55 000.

Нещо повече, в бъдеще хората ще живеят все по-дълго, единствено в най-бедните страни ще живеят с по седем години по-малко от останалите. Прогнозите са за повишаване на междинната дълготрайност на живота от 72,6 години през 2019-а до 77,1 години в идващите десетилетия. Конкретно българите обаче няма да доживеят годините на своите набори от Франция и Дания, да вземем за пример. Фактът, че у нас към 21 на 100 от популацията живее на прага на бедността, както демонстрира проучването на Евростат за 2018-а ( при 6,2 % в ЕС), ни приближава до небогати страни, където хората и по-малко живеят, и по-лошо във всяко едно отношение.

Любопитен подробност от проучването на международната организация съставлява частта за миграцията като главен съставен елемент в изменението на демографската картина в света. Според създателите му в идващите десетилетия Беларус, Естония, Германия, Унгария, Италия, Япония, Руската федерация, Сърбия и Украйна ще изпитат чист приток на мигранти, което ще помогне да се компенсират загубите на популацията, породени от превишение на смъртните случаи над ражданията. Както се вижда, България не попада и в тази група. Което е обвързвано повече с икономическото положение у нас и високия растеж на хора, живеещи на ръба на бедността, в сравнение с с географски аргументи - да вземем за пример, желани от мигрантите други направления на Балканите. Далеч е и от мантрата, че бежанците заобикалят нашата страна поради съвършената защита на българските граници.

На фона на трагичната прогноза на Организация на обединените нации за демографското ни бъдеще, като черна подигравка звучат думите на премиера Бойко Борисов пред Общото заседание на организацията в края на септември предходната година. В речта си по тематиката "Глобално водачество и споделени отговорности за мирни, обективни и устойчиви общества " Борисов тогава уточни напредъка на страните от Западните Балкани и акцентира, че не трябва на политическата карта да остават "бели петна на страни със забавено развиване ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР