Българите не вярват достатъчно на обществените медии, но ги смятат

...
Българите не вярват достатъчно на обществените медии, но ги смятат
Коментари Харесай

Фондация ”Конрад Аденауер”: Пада доверието към обществените медии в България

Българите не имат вяра задоволително на публичните медии, само че ги считат за значими за демокрацията и се осведомят от тях всекидневно. Това демонстрира изследване на фондация ”Конрад Аденауер ” за публичните медии в Югоизточна Европа.
Изследването обгръща Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния и Сърбия. В десетте страни са интервюирани общо 10 000 индивида.

81 % от българите считат, че публичните медии са значими за демокрацията, само че 69 % са на мнение, че върху тях се упражнява политическо въздействие.

Само 24% изпитват доверие към публичната телевизия и 31% - към радиото, до момента в който частните медии се радват на малко по-висок престиж.

Но и най-достойната за доверие медия – частните радиа, имат едвам 41 % публика. " Българите като цяло са доста сериозни към медиите ", отбелязва изследването, представено от " Дневник ".

България е измежду страните, където публичните медии имат най-голяма публика – 71 % се осведомят всекидневно от тях, а 18 % - няколко пъти седмично. Само българите на възраст сред 18 и 29 години години използват публични медии в по-малък % – към 60 % всекидневно.

Най-голям % българи са на мнение, че финансирането на БНР и Българска национална телевизия би трябвало да идва от реклама (38 %) или от смесена форма на реклама и друго финансиране (32 %). 20 % не знаят и едвам 5 % считат, че те би трябвало да се финансират от налози, а 4% - от такси.

Новини (74 %), просветителни излъчвания (68 %) и филми (6 6%) е пожеланото наличие.

Обществените медии се употребяват с престиж в целия район. Българите, хърватите и румънците са в челната тройка със 78 % жители, съгласни с това изказване. " Тези три страни може би са развили по-силно чувство за народна власт, с помощта на участието си в Европейски Съюз ", означават създателите на проучването.

Почти две трети от интервюираните виждат политическо въздействие в публичните медии, като максимален % хора са на това мнение в Босна и Херцеговина (88 %), Хърватия (83 %) и Черна гора (71 %).

Само 46 % от албанците и 50 % от косоварите обаче виждат подобен напън над своите държавни медии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР