Българите не могат да формират ясна позиция по отношение на

...
Българите не могат да формират ясна позиция по отношение на
Коментари Харесай

Проучване: Българите силно не вярват на САЩ, но почват да не вярват и на Русия

Българите не могат да образуват ясна позиция във връзка с въздействието на Русия върху интернационалните политики. 37% от интервюираните " не мога да преценява ", 30% са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света, а 33% са на противоположната позиция. Това демонстрират данните от световно проучване на " Галъп интернешънъл ", извършено в края на 2021 година

За година настройките у нас към интернационалните политики на Русия са очевидно влошени. Нетната стойност на оценките за политиките на Русия у нас в този момент е -3, а година по-рано е +17 .



 

Най-убедени, че Руската федерация дестабилизира света с политиките си, са жителите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% „ дестабилизира “). Това слага нашата страна по-скоро „ в средата “ в оценките си към политиките на Русия.

Европейският съюз остава суперсилата, чиито политики се считат за най-стабилизиращи за света в нашата страна. 49% от участвалите в проучването българи дефинират политиките на Съюза като стабилизиращи. 22% дават по-скоро отрицателни оценки за интернационалните политики на Европейски Съюз, а 29% от българите се двоумят.

Според българите, интернационалните политики на Съединени американски щати по-скоро дестабилизират света. Така считат 53% от запитаните, а 16% са на противоположното мнение. Една трета на могат да преценяват.

Преди година 19% от българите са считали, че Щатите стабилизират света, 55% виждаха дестабилизиращ резултат в интернационалните политики на Америка, а 26% не можеха да преценяват. Така чистата стойност на оценката на политиките на Съединени американски щати у нас е на практика непроменена – -36 предходната година и -37 в този момент .



 

Изглежда, че за една година съотношението на отговорите е по-скоро непокътнато и най-съществената смяна във връзка с САЩ  – по този начин и за останалите суперсили – се показва в растеж на отговорите, регистриращи съмнение.

От страните в нашия район най-критично ориентирани към Щатите са респондентите в Сърбия (71% отговори дестабилизира) и в Босна и Херцеговина (59% дестабилизира). На противоположната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира).  В Румъния мненията са по-скоро разграничени – 41% от запитаните там считат, че Съединени американски щати стабилизират света с интернационалните си политики, а 42% виждат по-скоро дестабилизиращ резултат.

Още: Ще затвори ли Путин кранчето на съветския газ за Европа поради Украйна?

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР