Българите, които са живели и работели в САЩ и получават

...
Българите, които са живели и работели в САЩ и получават
Коментари Харесай

Вижте кои българи взимат баснословни пенсии

Българите, които са живели и работели в Съединени американски щати и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, написа БГ ВОЙС.

Предишните години броя им е варирала сред 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400.

От SSA обобщават, че броят на пенсиите, които се изпращат към български сметки, са 346. Това са хора, които са се прибрали в България. 349 пък харчат парите си за напреднала възраст през американски банки, само че в множеството случаи и те се теглят от родината ни.

Между България и Съединените щати не е подписан интернационален контракт за обществено съдействие, по тази причина и нашата страна не изпраща пенсии в Америка. Така според законодателството на Съединени американски щати не могат да се сумират с български застрахователен стаж при преценка на право на пенсия или друго обезщетение, дължимо от Национален осигурителен институт.

Въпросът за пенсионно съглашение сред Съединени американски щати и България стои провесен от години. За последно той беше издигнат през ноември 2018 година

при посещаване на външния министър Екатерина Захариева в Щатите. Тогава тя се срещна с държавния секретар Майк Помпео.

Двамата разискаха въпроса за признаването на трудовия стаж на работещите в Съединени американски щати българи за приемане на пенсия в България. Казусът визира над 400 000 българи.

„ Съединени американски щати имат обществена конвенция с редица европейски страни, само че не и с България.

Работим поредно по въпроса и сме облекчили много процедурите, само че в този момент потвърдихме желанието на България да бъде включена в листата със страни, с които да се договаря предпочитано по сключването на конвенция “, уточни тогава Захариева.

Последната позитивна смяна по въпроса с пенсиите на българите, които са работили в Съединени американски щати, е от не доста близката 2011 година

Тогава беше анулирана възбраната за погашение на пенсии на български жители, които са били отвън Съединени американски щати в продължение на 6 поредни месеца.

Решение беше взето от SSA на база оценка на характерностите на настоящата социалноосигурителна система у нас и заради неналичието на сходно ограничаване за американските жители, живеещи в България.

Преценено е, че общественото обезпечаване у нас подхожда на заложените в американската нормативна уредба условия, което дава опция за отпадане на тогавашното ограничаване за българските жители.

До приемането на решението, неспазването на изискването за престояване в Съединени американски щати бе причина за прекъсване изплащането на сумите, отпуснати и дължими от американското обществено обезпечаване.

Какво е належащо, с цел да се вземе американска пенсия

(т.нар. приходи от social security)

Ако имате американско поданство и живеете отвън Америка, вие можете да получавате пенсия, стига да сте в страна, в която се изплащат такива. (България влиза в този лист.)

Ако не сте с американско поданство обаче, вие би трябвало да покриете избрани условия, с цел да се възползвате от social security изгодите.

Ето ги и условията, в случай, че пенсията ви е основана на вашия трудов стаж, а не по завещание:

– да сте работили в Америка най-малко 10 години (или така наречен 40 кредита) или да сте живели в Америка минимум 10 години (като сте физически в страната минимум 6 месеца от всяка календарна година);

– да сте навършили 66 години и 4 месеца (за тези, които желаят да се пенсионират преди тази възраст, процентът на пенсията понижава според от интервала, който са избрали, минималната възраст, на която човек може да се пенсионира в Съединени американски щати, е 62 години).

За да получавате канадска пенсия

вие би трябвало да покривате условията:

– да сте навършили 65 години (или най-малко 60, само че размерът на пенсията ви в този случай ще бъде намален);

– да имате доказателство, че сте обитавали в Канада легално (канадски паспорт; краткотрайно позволение за престояване в страната, или така наречен Minister’s Permit; да сте непрекъснат преселник, или така наречен Landed immigrant);

– да сте живели в Канада минимум 20 години след 18-годишна възраст.

Повечето американци не са финансово подготвени за старините си

Преобладаващата част от американците показват, че към момента не са подготвени финансово да излязат в пенсия.

Според 44% от жителите на страната техните пенсионни спестявания не са в положително положение по отношение на 36%, които споделят, че нямат проблем.

Това демонстрират данни от шестото годишно изследване на стопанската система на семействата на Борда на Федералния запас, оповестява Bloomberg, представен от investor.bg. Останалата част от жителите споделят, че към момента не са сигурни за проектите си.

Макар че една трета от допитаните жители отвън пенсия показват, че спестяванията им са каквито желаят, то една четвърт от хората въобще нямат спестявания или пенсия.

Липсата на заделени средства разумно е по-отчетлива измежду по-младите и последователно изчезва с възрастта.

Въпреки това въпреки всичко 13% от хората на възраст над 60 години нямат никакви спестявания.

Дори и измежду тези, които разполагат с някакви средства, постоянно се среща липса на финансови знания, като част от хората се усещат неловко да взимат финансови решения.

На този декор близо 25% от пенсионерите са били принудени да се пенсионират поради липса на работа, като все по-голям % от допитаните показват и влошеното си здраве като причина.

Близо четирима от всеки десетима американци имат спомагателни спестявания отвън пенсионната си сметка.

Над 30% от жителите финансират разнообразни типове самостоятелна пенсионна сметка, а малко над 20% от тях имат проект за избрана от шеф пенсия.

На приходи от недвижимо имущество ще разчитат 14% от бъдещите пенсионери, а един от всеки 14 души се надява на средства от благосъстоятелност върху бизнес.

Какво да вършиме, в случай че сте работили в страна от Европейски Съюз?

Ако сте работили в няколко страни от Европейски Съюз – този случай 28-те страни от Европейски Съюз + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, може да сте натрупали пенсионни права във всяка от тях.

Трябва да кандидатствате пред пенсионните органи в страната, в която живеете или в която сте работили последно.

Ако в никакъв случай не сте работили в страната, в която живеете, тази страна ще препрати вашата молба за пенсия на страната, в която последно сте работили.

След това тази страна е виновна за обработката на вашата молба и за събирането на информация за пенсионните ви вноски във всички страни, в които сте работили.

В някои страни пенсионният орган следва да ви изпрати формуляра за кандидатстване, преди да сте навършили пенсионната възраст на тази страна. Ако не го получите, проверете в пенсионния орган, с цел да разберете дали ще ви го изпратят автоматизирано.

Трябва да потърсите информация за приемане на пенсия най-малко 6 месеца преди да се пенсионирате, защото процедурата за разпределяне на пенсия от няколко страни може да отнеме време.

Необходими документи

Документите се разграничават в другите страни, само че нормално би трябвало да предоставите вашата банкова информация и някакъв тип документ за идентичност.

Разлика в пенсионната възраст

В някои страни от Европейски Съюз – в този случай 28-те страни от Европейски Съюз + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, ще би трябвало да почакате по-дълго, преди да започнете да получавате пенсия.

Можете да получите пенсия единствено в страната, в която живеете сега (или сте работили последно), откакто навършите законната пенсионна възраст в тази страна.

Ако сте натрупали пенсионни права в други страни, ще получите тези елементи от вашата пенсия едвам откакто навършите законната пенсионна възраст в съответните страни.

Ето за какво е значимо да се информирате авансово във всички страни, в които сте работили, какво ще бъде вашето състояние, в случай че измененията датата на пенсионирането си.

Ако вземете една пенсия по-рано от друга, това може да се отрази на сумите, които получавате.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР