Българите живеят средно с 572 лв. на месец, показват данните

...
Българите живеят средно с 572 лв. на месец, показват данните
Коментари Харесай

Последни данни за парите, с които българите живеят на месец

Българите живеят приблизително с 572 лева на месец, демонстрират данните на Национален статистически институт. Сумата е много дребна, като се има поради, че междинната заплата за страната набъбна до 1266 лева, написа "Труд ".

Но получаваните заплати, пенсии и обществени помощи се разделят сред всички членове на фамилията. Затова, в случай че в семейството има деца или незает, приходът на човек пада доста.

За година приходите на хората са нарастнали с 11,3%, оповестиха от Национален статистически институт. Това главно се дължи на растеж на приходите от заплати с 13,9% и от пенсии с 11,1%. В резултат заплатите образуват 56,5% от фамилния бюджет, а пенсиите обезпечават още 27,2%.

Доходите на семействата от обществени компенсации и помощи бележат доста сериозен растеж от 48,2%. В резултат 3% от приходите на българите се образуват от обществени помощи. Наред с това обаче понижават парите, които хората изкарват с труд отвън работната си заплата, както и приходите от независима претовареност.

Любопитно е, че над три пъти се усилват приходите на семействата от благосъстоятелност. За това може би способства растежът на жилищата, които се дават чартърен. Все повече хора влагат спестяванията си в парцели и ги дават чартърен, като по този метод си обезпечават рентабилност, по-висока от съвсем нулевите лихви по банковите депозити.

Въпреки това приходите от наеми образуват единствено 0,7% от бюджета на семействата.

По отношение на разноските на фамилиите доста огромен растеж от 16% на годишна база имат средствата, които харчат за опазване на здравето.

Оказва се, че всяко домакинство дава приблизително малко над 60 лева на месец за медикаменти и лекарски грижи отвън здравните вноски, които влизат в държавния бюджет. Като наред с това разноските за налози са нарастнали с 10%, а за обществени осигуровки с 12% по отношение на предходната година.

Разходите за алкохол и цигари на българите също съществено нарастват – с 13,3%. Но максимален растеж от над 26% има на разноските за обучение и свободно време. Тук влизат сумите, които семействата дават за частни уроци по математика, непознати езици, както и за частни детски градини заради липса тук-там в държавните.

Разходите за заплащане на наеми и битови сметки за ток, вода и парно се усилват със 7,6%.

За да имат пари за всички тези разноски, жителите пестят от облекла и обзавеждане за дома. Разходите на семействата да облекла и обувки се свиват с 3%, а за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – с 15,7%.

С нарастването на приходите хората се стремят да икономисват повече. През третото тримесечие импортираните суми на депозит от семействата са нарастнали с 87% на годишна база. Всяко семейство е икономисало приблизително по 85 лева на месец. Същевременно при взетите от жителите заеми има спад с 40%, регистрират от Национален статистически институт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР