Българите изпиват средно по 12,3 л алкохол годишно, показва международно

...
Българите изпиват средно по 12,3 л алкохол годишно, показва международно
Коментари Харесай

Големи пиячи ли сме? На всеки българин се падат по 12 литра годишно

Българите изпиват приблизително по 12,3 л алкохол годишно, демонстрира интернационално изследване. Това ни подрежда на шесто място в света по изпит алкохол на глава от популацията, а междинното количеството на изпития корав алкохол в България е 5,3 л.
Според изследването естонците пият най-вече - 14,3 л, а след тях с половин литър по-малко са чехите. След това застават германците и австрийците с 13 л годишно.
Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 година, демонстрират данни на Евростат, публикувани в петък. В тях са включени спиртните питиета, виното и бирата.
Равнището на цените в Румъния е същото като у нас, а по-късно Унгария и Чехия. Ако междинното ниво на цените на алкохола в Европейски Съюз е 100, у нас цената е 74 единици.
На другия край в тази ранглиста е Финландия, където показателят на алкохолните цени е 182, следвана от Ирландия, където е 177.
Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разноски за пиянство. Това са почти 1,2 милиарда лева, или близо 400 лева на домакинство. Харчим с 0,1% повече от междинното за Европейския съюз.
Най-много средства за алкохол заделят в Естония, Латвия и Литва. Най-малко пък харчат испанците - под 1% от разноските.
Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите един път в месеца са 30%. Всеки трети българин пък показва, че не използва алкохол.
Статистика на Световната здравна организация демонстрира, че българите пият най-вече на Балканите. След нас са румънците със приблизително 10 л на човек, сърбите и македонците с 9 л, гърците - със 7 л, а турците пият минимум - едвам 2 л.
Наблюдава се наклонност при понижаване на възрастта при децата, които използват алкохол. Често подрастващите пробват спиртни питиета още на 13 години, само че желано пиво за тях е бирата. Това се отнася за младежите освен в България, само че и в целия свят.
Употребата на лек алкохол нараства у нас през последните години. За миналото десетилетие българинът е нараснал потреблението на бира със 7,5 л. През 2008 година сме изпивали по 16,1 л годишно, а през 2018 година те нарастват до 23,6 л. Въпреки това производството на питие от малц за страната ни е намаляло през последните 10 години от 553 000 литра на 499 000 литра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР