Българите изглеждат най-негативно настроените европейци спрямо хомосексуалните хора и не

...
Българите изглеждат най-негативно настроените европейци спрямо хомосексуалните хора и не
Коментари Харесай

Българите все по-масово не приемат хомосексуалните, особено като колеги и политици

Българите наподобяват най-негативно настроените европейци по отношение на хомосексуалните хора и не са склонни да одобряват обществени прояви на обвързаност сред гейове, лесбийки и транссексуални хора. Това излиза наяве от резултатите в изследване на " Евробарометър ", извършено през май 2019 година (можете да го видите в прикачения файл). В него се регистрира бързо усилване на отрицателното отношение на българите през последните 4 години.

То демонстрира, че по принцип интервюираните утвърждават равни права за ЛГБТ хората, само че половината не ги желаят към себе си на работа, 60% не ги одобряват да са в политиката, а осем от 10 изпитват дискомфорт, когато еднополова двойка демонстрира обществено прояви на обич като държане за ръце или целувка.

Възгледи

Общо 39% от българите са съгласни с изказванието, че гейове, лесбийки и бисексуални хора би трябвало да имат същите права като хетеросексуалните (спад от 12 пункта сред май 2019 и май/юни 2015 г.). В Европейски Съюз по-нисък %, споделящи това мнение, има единствено в Румъния (38%) и в Словакия (31%).

В противоположния край са Швеция (98%), Холандия (97%) и Испания (91%). С изказванието не са съгласни 45% от българите. България е страната с най-голям % хора, дали отговора " Не знам " - 16 на 100.

 В каква степен сте съгласни или несъгласни с изказванието, че гейове, лесбийки и бисексуални хора би трябвало да имат същите права като хетеросексуалните хора (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър
В каква степен сте съгласни или несъгласни с изказванието, че гейове, лесбийки и бисексуални хора би трябвало да имат същите права като хетеросексуалните хора (%)?

Източник: Евробарометър

България е на последно място по % на хората, които са считат, че няма нищо неприятно в полова връзка сред двама души от един и същи пол. Само 20% (спад от 7 пункта сред май 2019 и май/юни 2015 г.) споделят този мироглед, за разлика от 71%, несъгласни с него. За разлика от множеството българи, 95% от шведите, 92% от холандците и 90% от датчаните са съгласни с горното изказване. Най-близо до България са Латвия (25%), Словакия и Румъния (и двете по 29%).

Отново на последно място, минимум българи (16% - спад от 1 пункт сред май 2019 и май/юни 2015 г.) считат, че еднополовите бракове би трябвало да бъдат позволени в Европа. Близки по резултати до България са Словакия (20%) и Латвия (24%). За разлика от тях 92% от хората в Холандия и Швеция, които мислят, че еднополовите бракове би трябвало да бъдат позволени в Европа.

 В каква степен сте съгласни или несъгласни с изказванието, че еднополовите бракове би трябвало да бъдат позволени в Европа (%)?<br /><br />Източник: Евробарометър
В каква степен сте съгласни или несъгласни с изказванието, че еднополовите бракове би трябвало да бъдат позволени в Европа (%)?

Източник: Евробарометър

Трети пол в документите

Попитани дали съгласно тях транссексуалните хора би трябвало да могат да трансформират документите си, с цел да дават отговор на вътрешната им полова еднаквост, единствено 12% от българите дават отговор " Да " (на последно място в ЕС). " Не " споделят 60% от българите, а " Не знам " - 28% (най-много в ЕС). Близки до България по това мнение са Унгария (16% - " Да ", 72% - " Не " ) и Румъния (20% - " Да ", 66% - " Не " ). На противоположния край са испанците и малтийците – 83% поддържат концепцията против надлежно 8% и 10%, както и холандците (82% против 14%).

На въпроса дали съгласно тях в документи като паспорти и актове за раждане, с изключение на женски и мъжки пол, би трябвало да има алтернатива за " Друг " за хората, които не се разпознават като мъже или дами, " Да " споделят единствено 7% от българите (последни в ЕС), а " Не " - 74%. " Не знам " споделят 19%. Преди България са Унгария (13% - " Да " ; 77% - " Не " ), Словакия (21% - " Да ", 66% - " Не " ) и Румъния и Латвия (21% - " Да ", 67% - " Не " ). На противоположния край са Малта (67% - " Да ", 20% - " Не " ), Испания (63% - " Да ", 21% - " Не " ) и Холандия (61% - " Да ", 36% - " Не " ).

 Смятате ли, че в документи, като паспорти и актове за раждане, с изключение на женски и мъжки, би трябвало да има и трета алтернатива като
Смятате ли, че в документи, като паспорти и актове за раждане, с изключение на женски и мъжки, би трябвало да има и трета алтернатива като " Друг " за хората, които не се разпознават с нито един от двата пола?

Източник: Евробарометър

Прояви в общественото пространство

Помолени да кажат дали биха се почувствали удобно, в случай че мъж и жена обществено показват обвързаност (например целуват се или се държат за ръце), множеството българи (73%) дават позитивен отговор. Следва отговорът, даден от 13% от българите - " некомфортно ". На трето място е " умерено удобно " - 10% от интервюираните. При този въпрос България е покрай междинното за Европейски Съюз – 78% " удобно ", 11% - " умерено удобно " и 8% - " некомфортно ". От май/юни 2015 до май 2019 има огромен растеж на хората, които биха се чувствали добре в тази обстановка (с 41%, най-големият в Европейски Съюз, същият е и в Чехия). Наблюдава се сериозен спад на интервюираните на противоположната позиция (с 24%).

Когато обаче същият въпрос е заложен за двойка мъже, демонстриращи обществено обвързаност, България е на последно място по % на хората, които биха се почувствали удобно (8%). Най-честият отговор е " некомфортно " (81% - преди всичко в ЕС). Отговор " умерено " показват 6%.

 Използвайки скалата от 1 до 10, кажете какъв брой удобно бихте се почувствали, в случай че двама мъже показват обвързаност в общественото пространство (например целуват се или се държат за ръце), като 1 значи, че въобще не се чувствате удобно, а 10 е
Използвайки скалата от 1 до 10, кажете какъв брой удобно бихте се почувствали, в случай че двама мъже показват обвързаност в общественото пространство (например целуват се или се държат за ръце), като 1 значи, че въобще не се чувствате удобно, а 10 е " напълно удобно ".

Източник: Евробарометър

На противоположния полюс е Швеция – първият отговор дават 78% от запитаните, а вторият – 11%. Средно за Европейски Съюз са надлежно 49 и 34 %. Близо до България са Латвия (13% - " удобно " ; 75% - " некомфортно " ) и Литва (15% - " удобно " ; 71% - " некомфортно " ). По този въпрос в България от май/юни 2015 до май 2019 има растеж от 12% на хората, които биха се чувствали неловко в сходна обстановка. С 1% повече са тези, които биха се почувствали комфортно.

Когато става въпрос за две дами, българите още веднъж са на последно място – единствено 12% биха се чувствали комфортно при тези условия, а неловко биха се почувствали 74%. " Умерено удобно " е отговорът на 9% от интервюираните. Преди България е Литва (съответно 19% - " удобно " и 65% - " некомфортно " ). Отново на противоположното мнение са множеството шведи (82% - " удобно " и 9% - " некомфортно " ). Тук по отношение на май/юни 2015 в България има растеж и в двете категории - " удобно " - с 2%, " некомфортно " - с 8%.

 Използвайки скалата от 1 до 10, кажете какъв брой удобно бихте се почувствали, в случай че две дами показват обвързаност в общественото пространство (например целуват се или се държат за ръце), като 1 значи, че въобще не се чувствате удобно, а 10 е
Използвайки скалата от 1 до 10, кажете какъв брой удобно бихте се почувствали, в случай че две дами показват обвързаност в общественото пространство (например целуват се или се държат за ръце), като 1 значи, че въобще не се чувствате удобно, а 10 е " напълно удобно ".

Източник: Евробарометър

В политиката

Повечето българи (60%) не биха се почувствали добре, в случай че най-високата избираема политическа позиция в страната им бъде заета от гей, лесбийка или бисексуален човек. Най-малко българи в Европейски Съюз (18%) нямат проблем с това. Умерено удобно биха се почувствали 11% от интервюираните. Близки до България още веднъж са Румъния и Литва. На противоположния полюс е Холандия (93% - " удобно " ; 3% - " умерено удобно " ; 3% - " некомфортно " ).

Подобни са отговорите и когато става въпрос за транссексуален човек (15% - " удобно " ; 9% - " умерено удобно " ; 61% - " некомфортно " ) в България; за интерсексуален човек (16% - " удобно " ; 10% - " умерено удобно " ; 58% - " некомфортно " ).

На работното място
Проучване на
Отново минимум българи в Европейски Съюз (27%) споделят, че биха се чувствали комфортно, в случай че имат сътрудник (с който всекидневно са в контакт) гей, лесбийка или бисексуален човек. 14% дават отговор " умерено ", а 49% - " некомфортно " (най-много в ЕС). Почти 100% от холандците (96 на сто) биха се чувствали комфортно в тази обстановка. За транссексуален човек отговорите на българите са 24% - " удобно " (последни в ЕС); 13% - " умерено удобно " ; 48% - " некомфортно " (най-много в ЕС). За интерсексуален човек подредбата е съвсем същата - 26% - " удобно " (последни в ЕС); 12% - " умерено удобно " ; 46% - " некомфортно " (най-много в ЕС).

В фамилията

Попитани дали биха се чувствали добре, в случай че детето им е в сантиментална връзка с човек от същия пол, единствено 7% дават позитивен отговор (най-малко в ЕС). На противоположното мнение са 80% от българите (най-много в ЕС). Отговорът, че биха се чувствали " умерено удобно " дават 6% от интервюираните. Малко преди България е Литва с отговори 16% " удобно ", 6% " умерено удобно " и 70% " некомфортно ". Пак Холандия и Швеция са на противоположния край.

Когато стане въпрос за връзка с транссексуален човек отговорите на българите са 5% " удобно ", 6% " умерено удобно " и 79% " некомфортно ". За интерсексуален човек са 7% " удобно ", 7% " умерено удобно " и 75% " некомфортно ".

В учебните заведения

България още веднъж е на последно място в Европейски Съюз по % на хората, споделящи мнението, че уроците и материалът в учебно заведение би трябвало да включват информация за многообразието във връзка с половата ориентировка (гейове, лесбийки или бисексуални хора) – 38% споделят това мнение, 50% не са съгласни (само в Унгария са повече – 51 на сто), а отговор " Не знам " дават 12%.

Че образователният материал би трябвало да включва информация за транссексуалните хора считат 34% от българите (последни в ЕС), за разлика от 53%, които са на противоположното мнение (отново единствено в Унгария са повече – 55 на сто).

За многообразието във връзка с това човек да интерсексуален би трябвало да има информация в образователния материал съгласно 35% от българите (отново последни в ЕС). Не са съгласни 51%. Единствено в Унгария е по-висок процентът на несъгласните – 55 на 100.

Двадесет и девет % от българите считат, че дискриминирането на основа на половата ориентировка (към гейове, лесбийки и бисексуални хора) е необятно публикувана, че се среща рядко мислят 45% от интервюираните в страната. Отговор " Не знам " дават 20 на 100.

Според 23% от българите има необятно публикувана дискриминация към транссексуалните хора. На противоположното мнение са 40%, а отговор " Не знам " дават 30%. За интерскескуалните хора отговорите са надлежно 22%, 40%, 31%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР