Българите избират местна власт на втори тур. По данни на

...
Българите избират местна власт на втори тур. По данни на
Коментари Харесай

Втори тур: Гласуваме на балотаж в 19 областни града

Българите избират локална власт на втори тур. По данни на ЦИК, през днешния ден ще се гласоподава в към 7250 секции, като в 5 900 от тях - с машини. Ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В 4 кметства ще има балотажи сред трима претенденти.

Балотаж ще има в регионалните градове София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Хасково и Шумен. Право на глас имат 6,380 милиона българи.

Изборният ден стартира в 07:00 часа и приключва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21:00 часа.
За разлика от първия тур на локалните избори, тази неделя гласоподавателите ще имат право да гласоподават или с хартиена бюлетина, или с машина.

Хартиени бюлетини - член на СИК откъсва бюлетината от кочана и слага щемпел на гърба ѝ. Гласувате за определената от вас партия, коалиция, локална коалиция или самостоятелен претендент, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „ Х “ или за отметка - „ V “, с писалка със наследник цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той слага втори щемпел и откъсва отрязъка. Пускате я в транспарантната кутия.

Машинно гласоподаване - в случай че изберете да гласувате с машина, би трябвало да поставите картата, дадена ви от злен на СИК, в слота. Маркирате типовете избори, в които ще гласувате и потвърждавате. Отбелязвате вота си върху съответната електронна бюлетина и гласувате. Бюлетините за кмет на община, регион и кметство се отпечатват по едно и също време и поредно. След като чуете звуковия сигнал, взимате бюлетините и вършиме инспекция на вота си. Подавате ги на член на СИК, който слага щемпел върху всяка от тях и ги пускате в кутията.
На локални избори може да се гласоподава с " Не поддържам никого ", само че гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат при отчитане на резултатите от вота.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР