Българите искат по-високи пенсии, но това да става с пари

...
Българите искат по-високи пенсии, но това да става с пари
Коментари Харесай

Как да се повишат пенсиите

Българите желаят по-високи пенсии, само че това да става с пари от бюджета. Това демонстрира последното проучване за развиването на пенсионната система в страната. На Въпрос кой от методите за повишение на пенсиите утвърждават в най-висока степен, болшинството от пълнолетните български жители са показали, че разчитат на увеличението на средствата, заделяни от бюджета за пенсии. Според 19% от интервюираните пълнолетни жители на страната повишението на пенсиите би трябвало да зависи от увеличение на осигурителния принос. В тази група по-често попадат:

➢ осведомените с главните правила на пенсионната система в България;
➢ респондентите над 59 годишна възраст;
➢ хората, със стандарт на живот над междинния за страната.

Сключването на пенсионна застраховка за нарастване на пенсиите се припознава от 9% от интервюираните. В тази група попадат най-вече хора със следния социално-демографски профил:
➢ на възраст сред 30 и 39 г.;
➢ високообразовани;
➢ живеещи в регионалните центрове.

Делът на хората, които свързват опцията за по-високи пенсии с присъединяване в непринуден частен пенсионен фонд, е 7%.

Анализът демонстрира още, че пълнолетните поданици на страната са разграничени в мнението си по въпроса за нуждата от увеличение на пенсионно осигурителната вноска – 41% изрично не поддържат концепцията, а 36% са на мнение, че увеличението й (минимално или значително) е неотложно, в случай че това би довело до нарастване на пенсиите.
 istock istock
Според данните има директна връзка сред възрастта на респондентите и отношението им по въпроса – с повишаването на възрастта се усилва и желанието за нарастване на вноската, като измежду трудовоактивните хора доминира разбирането, че вноската не следва да бъде увеличавана (74% от показалите, че не би трябвало да се усили вноската, към момента не са пенсионирани). Хората, които са се пенсионирали и са прекратили трудовата си активност, по-често от останалите показват, че вноската би трябвало да се усили доста, както и, че пенсиите им са ниски и им разрешават само да покрият главните си потребности.

Премахването на тавана на пенсиите, от една страна, би довело до разходването на повече средства за пенсии, само че от друга – и до по-голяма правдивост на пенсионната система у нас. В началото на 2024 година в публичното мнение доминира неодобрението към сходна мярка. Идеята за отпадането на тавана на пенсиите е подкрепяна по-често от хора, които са се пенсионирали във второкласен труд, респонденти във възрастовата група 50-59 година, както и високообразованите поданици на страната.

На противоположната позиция, „ срещу “ отпадането на оптималната пенсия, са по-често най-възрастните хора, респонденти, удовлетворени от размера на получаваната пенсия, както и жителите на дребните градове на страната.

Премахването на оптималния застрахователен приход среща утвърждението по-често на хората на възраст сред 40 и 50 година и високообразованите респонденти. Същевременно би трябвало да бъде маркирано, че близо половината от одобряващите сходна мярка няма да бъдат наранени от нея, доколкото приходите им са под оптималния застрахователен предел. „ Против “ отпадането на оптималния застрахователен приход са по-често високообразованите респонденти, хората над 50 годишна възраст, както и живеещите в огромните градове на страната (с изключение на София).
 istock
Премахването на оптималния застрахователен приход като механизъм за увеличението на финансовата непоклатимост на пенсионната система се предлага от МВФ. Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ в свое мнение до зам.-министъра на финансите също поддържа сходна мярка, доколкото в мнението се пази тезата, че „ общата данъчно-осигурителна тежест би трябвало да е една и съща, без значение от размера на самостоятелния застрахователен приход, без да се обезпечава преимущество за най-високите приходи “.

Половината пенсионери са недоволни от пенсията

В заключителното изказване на екипа след привършване на задачата на МВФ от март 2024 година във връзка с нуждата от реформиране на пенсионната система се показва, че следва да се промени „ формулата за пресмятане на пенсиите, с цел да се усилят тласъците за заплащане на вноските “. Едва 10% от пълнолетното население утвърждава формулата, по която сега се пресмятат пенсиите. В болшинството си това са хора, които познават добре главните правила на пенсионната система в България.
 istock istock
Пенсионираните респонденти, одобряващи метода на пресмятане, по-често показват, че са удовлетворени от размера на получаваната от тях пенсия. Трябва да бъде маркирано, че по-често задоволство от логаритъма за пресмятане на пенсиите заявяват хора, които са се пенсионирали през последните 5 години.

Две трети от участвалите в проучването на НЦПИ, извършено при започване на 2024 година, не утвърждават лица, които не са се осигурявали през годините, да получават пенсия, като по-голямата част от неодобряващите, настояват, че са осведомени с главните правила на пенсионната система в България. Делът на хората, които утвърждават лицата, които не са се осигурявали през годините, да получават пенсия, е 18% от интервюираните през февруари 2024 година В тази група попадат по-често нискообразовани респонденти и представители на етническите малцинства.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР