Българите имат противоречиви представи и усещания за пандемията. Такъв извод

...
Българите имат противоречиви представи и усещания за пандемията. Такъв извод
Коментари Харесай

Над половината българи смятат заплахата от вируса за преувеличена

Българите имат спорни показа и чувства за пандемията. Такъв извод може да се направи от изследване на „ Галъп интернешънъл ”, извършено на 6-7 април.

Над половината (55%) считат, че заплахата е пресилена или даже мощно пресилена . В същото време обаче 69%  в една или друга степен се опасяват, че те или техни близки могат да се заразят с ковид.

Задълбочават се евентуалните обществени и стопански проблеми.  22% от запитаните свидетелстват, че са изгубили сериозна част от приходите си. 9% споделят, че даже са останали без работа. Това е сериозен растеж по отношение на предходните две седмици – в края на март тези, които заявиха, че са изгубили работа, са били 3 на 100, а седмица по-късно – 6 на 100.  Близо една десета от пълнолетното население очевидно намира, че е изгубило главен източник на приходи, и този дял стабилно пораства в последните седмици, показват социолозите.

Общо 77% одобряват, че държавното управление се оправя повече или по-малко добре във връзка с ковид. 22% са на противоположното или даже извънредно противоположното мнение.  Заразата кара хората да стискат палци на настоящата власт в своята страна , изясняват от „ Галъп ”. Затова и рецесията дава ситуационен „ бонус “ на държавните управления .

57% считат, че след пандемията светът ще се промени съществено , до момента в който 37% са на противоположното мнение. Също 57 на 100 имат вяра, че в бъдеще главните сили ще демонстрират повече съдействие . 31 на 100 обаче чакат повече борба.

78% декларират, че са подготвени даже да жертват някои свои права , в случай че това ще помогне за справяне със болестта. 20% по-скоро отхвърлят или напълно отхвърлят такава опция. Точно преди изключителните ограничения съотношението е било 83% против 16%. Може би животът при лимитирано напредване е направил повече хора сериозни против забрани, а може и да сработва нетърпеливостта на мнозина поради по-скоро плавния растеж на заболеваемостта у нас, спрямо други страни в Европа, допускат социолозите.

Само 22 на 100 се съгласяват с провокативното изказване, че демокрацията не е ефикасна при тази рецесия. Почти всички останали са „ срещу “. Всичко това значи, че обществото ни е готово на жертви, само че и не губи демократичния си инстикт , заключават от „ Галъп ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР