“Българите имаме вековна връзка с вас, поляците, които смятаме за

...
“Българите имаме вековна връзка с вас, поляците, които смятаме за
Коментари Харесай

България и Полша отчетоха отличния стокообмен помежду си

“Българите имаме вековна връзка с вас, поляците, които считаме за правилни и откровени другари. ” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към полския си сътрудник Яцек Чапутович. Българският първи посланик е във Варшава на еднодневно публично посещаване, оповестиха от Министерството на външните работи.

“Яцек, първата ти задгранична аудиенция като министър на външните работи доскоро повече от година беше точно в България. За това време се случиха основни събития. Ние организирахме първото си Председателство на Съвета на Европейски Съюз, а вие отбелязахте 100 години от възобновяване на независимостта си. През 1918 година България е една от първите страни в света, признали самостоятелна Полша и положили началото на дипломатическите си връзки с нея - посочи Захариева. - Сами разбирате, че среща сред другари с вековна история в връзките им стъпва на солидна основа. ”

Министрите установяваха отличните равнища на стокообмена, който стигна 1,7 млн евро, както и фактът, че в Европейския съюз Полша е водеща по брой студенти, учещи български - нашият език се преподава в седем университета.

През първите девет месеца на 2018 година 396 682 поляци са посетили България. Това е повече от полските туристи у нас за цялата 2017 година

Израз на тези вековни връзки и възходящи стопански трендове е фактът, че през 2019 година България ще открие своето пето почетно консулство в Полша – в Краков. Това е градът, който посредством името на Владислав Варненчик свързва България и Полша.

“България е другар и значим сътрудник в Европейски Съюз и НАТО. Радваме се, че сте част и от Берлинския развой, защото имате огромен престиж и въздействие върху Западните Балкани. Поздравления за вашето председателство и убедителността ви, уповавам се тази година да стартират договаряния с Албания и Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз ”, сподели министър Чапутович.

“Важно е да имаме съответни резултати във връзка с Западните Балкани и поздравявам, че вашите начинания в границите на семейството ви на срещата на върха на Берлинския развой са фокусирани върху съответни тематики като младежта и свързаността. Инфраструктурата в района е доста изостанала. Важно е и да осъществим всички съответни ограничения от Софийския дневен ред, признат от водачите на Европейски Съюз в края на Българското председателство ”, сподели Екатерина Захариева.

Двамата министри разискаха още Източното партньорство, настоящите развития по Брекзит и отбраната на правата на поляците и българите в Обединеното кралство, модернизацията на въоръжените ни сили. Полша изрази поддръжка и за кандидатурата на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР