Българите имаме още един повод за национална гордост. Оперната ни

...
Българите имаме още един повод за национална гордост. Оперната ни
Коментари Харесай

Повод за гордост: Оперната певица Соня Йончева стана офицер на френски орден

Българите имаме още един мотив за национална горделивост. Оперната ни певица Соня Йончева получи влиятелно и значимо френско държавно отличие Орден за изкуство и литература – офицерска степен.

Орденът ѝ бе връчен от посланика на Франция у нас – Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. На церемонията присъстваха Люк Леви – шеф на Френския институт и консултант по културното съдействие, шефът на Софийската опера – акад. Пламен Карталов, дипломати, близки, другари и сътрудници на певицата, пишат от Българска телеграфна агенция. 

 соня йончева Getty

Преди награждаването, посланикът представи заслугите на Йончева към френската просвета и триумфите ѝ като певица. „ Въпреки пътуванията и триумфите, Вие не забравяте Вашата красива страна България. Бъдещето на изкуството и предаването на полезностите, които то носи, са от значително значение за Вас “ , каза Жоел Мейер. „ Тъй като довечера сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих желал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом “, добави посланикът.

„ Без никакво съмнение мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната просвета се случи незабавно, от пръв взор – със мощна пристрастеност и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Пътувам непрестанно и непрекъснато откривам нови светове, публики и страсти, само че възприятието да съм на френска земя е нещо толкоз особено, изискано и незаменимо за мен. Тази нужда да черпя от френската просвета е като един шадраван на безспирно ентусиазъм и артистична независимост, от които постоянно ще нуждая се за моите креативен избори и търсения “ , каза Соня Йончева.

„ Днес, повече от десетилетие след моите първи френски оперни и концертни дебюти, любовта ми към вашата просвета и изкуство е все по този начин мощна, и не стопира да ме инспирира със своите богати изразни средства. Именно, пилотните ми изяви във Франция бяха видяни от интернационалната аудитория и рецензия и станаха основополагащи за подема на моята международна кариера “, продължи Йончева. 

 соня йончева Getty

Оперната певица употребява трибуната, с цел да призове да подтикваме децата да опознаят света на изкуството.

„ Днес, когато съм стъпила на тази най-висока естрада пред вас, ще кажа: Мили другари, учители, създатели, съидейници, показвайте този толкоз цветен и утопичен свят на децата, срещнете ги с другите типове изкуства –  с цел да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях. Когато те ще бъдат идващите значими посланици на изкуството и културата по света – допринасяйки за тяхното запазване, развиване, блян към съвършенство, независимост и сбъдване на фантазии “, прикани световноизвестното българско сопрано.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР