Българите харчат 4% от парите си, предвидени за храни и

...
Българите харчат 4% от парите си, предвидени за храни и
Коментари Харесай

Харчим най-малко за храна в заведения

Българите харчат 4% от парите си, планувани за храни и питиета, по заведения, което ги подрежда в дъното на таблицата за Европа. Това сочат данните за 2019 година от един от последните отчети на Colliers в категорията " Храни и питиета " в района Европа, Близкия изток и Африка. На първите места в Европа по този индикатор без изненада са Испания с 15% и Гърция с 12%. Веднага след нея се подрежда Исландия, като не е конкретизирано дали това не се дължи на високите цени в страната. На опашката са Хърватия и Румъния с близо 2% от парите за храна, които те дават, с цел да се хранят на открито. Въпреки че Франция се приема за страна, в която хората ценят положителната храна в заведенията за хранене, разноските за хранене на открито са малко под 5%.

По-ниските приходи в Източна Европа допускат по-малко влечение на популацията към посещаване на заведения, изясняват създателите на отчета. Унгария и Чехия са на последните места от страните от ЦИЕ в този аспект със надлежно 8% и 6%.

Междувременно у нас промени плануват минимум 90% от продуктите в едно ядене да са биологични, с цел да се предлага в ресторанта като био. Това е заложено в промени в Наредба 5 за използване на разпоредбите за биологично произвеждане, етикетиране и надзор в тази сфера, препоръчани за разискване. До 10% от употребяваните артикули като подправки, плодове, зеленчуци и други могат да са небиологични (тоест стандартни или в преход към биологично производство), в случай че на пазара няма такива биологични артикули. При изчислението на % не се вземат поради употребяваните вода, готварска сол, заместители на солта, артикули от неземеделски генезис като сода бикарбонат и други За биоястията не могат да се употребяват артикули от лов и лов на риба, написа още в документа.

В условията към заведенията за публично хранене категорично се вкарва предписание биоястията и напитките да се подготвят на друго място или в друго време от стандартните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентарът на обекта би трябвало да са дейно почистени.

Заведенията за публично хранене ще могат да етикетират собствен артикул с термина " биологичен " или когато в менюто си имат единствено сходни ястия, или вършат единствено обособени блюда. За тази цел те ще получават особено уверение, което ще бъде въведено в лист в Областната дирекция по сигурност на храните, както и в централата на БАБХ. Създават се условия за гладко прилагане на националния знак " Калинка " при означаване на биологични артикули и храни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР