Българите доплащат най-много за лекарства в Европейския съюз. Новината съобщи

...
Българите доплащат най-много за лекарства в Европейския съюз. Новината съобщи
Коментари Харесай

Доплащаме най-много за лекарства в Европейския съюз

Българите доплащат най-вече за медикаменти в Европейския съюз . Новината заяви някогашният здравен министър доктор Илко Семерджиев, който се базира на данните на Евростат за предходната година, оповестени в януарския отчет на Европейската комисия за опазване на здравето. Пред “Труд ” доктор Семерджиев уточни, че по данни за 2019 година, българинът е доплатил 3,955 милиарда лв. за медикаменти.
Според някогашния здравен министър с обществени средства за 2019 година се покриват единствено 53.4% от здравните потребности, а с частни средства т. е. с доплащания – останалите 46.6%. “Труд ” разполага с отчета, съгласно който по-голямата част от заплащането на здравни услуги идва от “джоба ” на жителите.
Тенденцията обществените средства да са съвсем идентични с частните поражда терзание за опазването на здравето изключително за групи с ниски приходи, се показва още в отчета.
На 229 млн. лв. възлизат доплащанията от джоба за извънболнична помощ, а в лечебните заведения през предходната година се е наложило да извадим от джоба си 188 млн. лв.. За дентална помощ сме платили – 73 млн. лв., а 142 млн. лв. са разхвърлени по разнообразни пера за медицински произведения.
“За лекарствени артикули са 3.955 милиарда лева Това е потресаващо. Това са над 90% от доплащанията ”, сподели Семерджиев. Според него огромната машинация е, че фарма-секторът съумява сполучливо да се скрие зад здравната и денталната помощ, а популацията безпомощно повтаря, че доста се доплаща за опазване на здравето.
“Доплаща се, да, само че най-вече за медикаменти и цитираните цифри демонстрират действителния размер и апетита на фарма-играчите ”, добави той.
За медикаменти с рецепта минимум вадят от джоба си холандци и германци, а на французи, хървати, румънци, шведи и норвежци въобще не им се постанова да доплащат в лечебните заведения. Най-много за лекуване в болница дават в Гърция, Латвия, Кипър и Белгия, а България е на пето място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР