Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според

...
Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според
Коментари Харесай

Българите доплащаме най-много за лекарства ВИДЕО

Българите доплащат най-вече за медикаменти, демонстрира интернационално здравно проучване. Според данните по този индикатор страната ни се приближава до процентите в третия свят, оповестява Нова телевизия.

Проблемът с доплащането за медикаменти се оказва идентичен както за тези, които заплащат здравни вноски, по този начин и за тези, които не се обезпечават. Почти постоянно и едните и другите доплащат в аптеката.

Прост опит в аптека с първите трима клиенти сочи, че и всички те купуват с предписания медикаменти, които се поемат по Каса. И в 3-те случая обаче всеки един от тях, би трябвало да отвари и портфейла.

„ 115 лв. коства лекарството. Аз заплащам 40, другото доплаща Касата. Това, което доплащам е 30 % от цената му”, споделя една от дамите.

Заради доплащането много пациенти сами вземат решение да си спестят визитата при доктор, който да изпише лекарства по Здравната каса. „ Всъщност НЗОК заплаща на 100 % единствено медикаментите за 3 - 4 заболявания. Всички останали или ги доплащат, или си го купуват без Касата”, споделя доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

„ Има и доста медикаменти, като такива за високо кръвно налягане, да вземем за пример, които се купуват всеобщо на свободна продажба. Просто, тъй като реимбурсацията им е доста дребна и хората не им се занимава да се редят, да чакат, да им ги изпишат”, разяснява Николай Костов, който има верига от аптеки.

Собствениците на такива регистрират още, че приходите от медикаменти на свободна продажба са два пъти повече от тези, които се поемат от Касата. Именно този факт е една от аргументите работещите българи да заплащат здравни вноски без предпочитание, настояват специалистите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР