Българите държат в банки общо над 55 млрд. лева. Повечето

...
Българите държат в банки общо над 55 млрд. лева. Повечето
Коментари Харесай

Хампарцумян: Ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове

 Българите държат в банки общо над 55 милиарда лв.. Повечето от спестяванията не са повече от 5000 лв., само че новината за приемането на еврото провокира терзания. Основателни ли са те и би трябвало ли да променим валутата, в която държим парите си в банките?

" Това са градски митове, които живеят личен живот. Имаше хора, които преди време се съпротивляваха против валутния ръб. Ако някой си обърне парите в евро, никой няма да го спре, само че ще загуби малко пари. Правилото е - в случай че печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги хвани в левове ", съобщи банкерът Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той означи, че спестяването в долари значи да поемете валутния риск $ против евро. И уточни, че наличието на Гърция в Еврозната е било значителен фактор за измъкването на страната от финансовата рецесия.

" Еврото не е финансова застраховка, само че дава сигурност, че сме привързани към икономическа зона, с която все едно търгуваме. По-хубаво е да бъдем по-близо до взимането на значими решения за Еврозоната. Усещате ли резултати, когато еврото поевтинее или нарастне по отношение на $? Когато еврото поевтинее, би трябвало българският износ да отиде в небето, само че той не отива в небето. Приемаме, че еврото и левът са привързани и това е една котва, която държи българската стопанска система в релативно постоянна матрица ", разясни Хампарцумян.

По думите му валутата е единствено измерител на нашия стопански триумф и би трябвало да се готвим за промени в стопанската система, повишение на образованието, привличане на вложения, основаване на удобна среда за бизнеса.

" Тогава последната ни грижа ще бъде дали в джоба ни има евро или левове ", акцентира Хампарцумян.

Всичко в лв. става в евро?

" Няма да стане двойно по-скъпо, само че има натурален развой, в който много неща нарастват. България от 2013 година пораства. Този напредък е това, което виждате върху себе си - върху личните си приходи и жанр на ползване. "

" В момента към 70% от депозитите са раздадени като заеми за ползване и на корпоративно равнище. Има накъде, би трябвало стопанската система да пораства по-бързо ", уточни за край банкерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР