Българите да се въздържат от пътувания до Гърция в следващите

...
Българите да се въздържат от пътувания до Гърция в следващите
Коментари Харесай

Предупреждение: Не тръгвайте в следващите 3 дни към Гърция!

Българите да се въздържат от пътувания до Гърция в идващите три дни, предлагат дипломати от наши консулства в прилежащата ни страна. Причината е тежката метеорологична конюнктура в резултат на преваляванията от циклона " Нефели ".

Според метеорологичните прогнози, неприятното време ще се резервира до края на седмицата. За доста региони на страната е разгласен червен код за най-висока степен на заплаха от неприятното време. В тази връзка от генералното ни консулство в Солун предлагат да се реши целесъобразността от пътешестване в Северна Гърция.
 

В случай на бедствена обстановка локалните управляващи поучават да не се излиза от постройките на престояване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в неволя да се качват на по-високите етажи и да чакат помощ.

Междувременно от регионалната администрация на Халкидики приканиха да бъде оповестено бедствено състояние в курорта Никити, ситуиран на южния бряг на полуостров Халкидики, сред полуостровите Касандра и Ситония. Той претърпя невиждани наводнения. Обемът на водата, изсипал се от планината е пробил  загражденията на язовирите и опустошава всичко по пътя.

Затруднено е придвижването на транспортни средства в Никити, където наводнени пътища пометоха кофи за отпадък и коли.

Тежка е обстановката и в Ситония, където също се изсипа голямо количество вода. Евакуирани са гостите на няколко хотела. Пожарната се пробва в последните часове да изпомпва вода от жилища, изби и хранилища. И в Ситония, и на прилежащия ръкав Касандра трафикът е мощно усложнен от изобилните превалявания.

Консулството ни в Солун към този момент е реагирало и оказало помощ на няколко позвънявания от български жители, изпаднали в бедствена обстановка в региона на Метагици и Ормос Панагиас.

Бурята, дъждовете и наводненията, които засегнаха доста курорти в Гърция, не заобиколиха и Хилендарския манастир, заяви Танюг. Обилните дъждове затрудниха достъпа до Хилендар, който е откъснат от водни потоци. Наводнени са доста градини, развалена е и част от моста. Засега не са известни размерите на нанесените вреди. Хилендарският манастир е далечен на 2,5 км от Егейско море, предава Българска телеграфна агенция.

Лошото време засегна и региона Тесалия, където са наводнени петдесетина къщи, а няколко пътища са под вода. Наводненията засегнаха и Лариса. Заместник-кметът Василис Лециос съобщи, че в областта има огромен брой потърпевши улици и пътища.

Голяма част от плажовете на гръцкия остров Евбея са под вода, заяви гръцката държавна телевизия.

В Никити на Халкидики, поради неприятното време и наводнението, един автомобил се озова в морето, за благополучие, без да бъдат засегнати двамата пасажери.

Особено сериозна е обстановката в Мандра, в западната част на региона Атика, където през ноември предходната година в наводнения живота си изгубиха над 20 души, заяви МИА. Противопожарната работа се намеси, с цел да избавя жители, блокирани в техните коли или на техните тераси. Старият път Атина-Коринт от през вчерашния ден е затворен за придвижване.

Външно министерство разгласява контакти за връзка при положение на злополучие и потребност от помощ за наши сънародници в Гърция:
 
Посолство в Атина:

дежурен телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107
мобилен телефон за незабавни случаи: +30 693 70 96 220
 
Генерално консулство в Солун:
дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520
 
Дирекция „ Ситуационен център “ в Министерство на външните работи приема непрекъснато сигнали на телефон: 02/948-24-04 или имейл: [email protected].
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР