Българинът Владислав Христов е първият българин носител на хайку наградата

...
Българинът Владислав Христов е първият българин носител на хайку наградата
Коментари Харесай

Българин спечели първа награда за хайку в Япония

Българинът Владислав Христов е първият българин притежател на хайку премията " Basho-an ". Организатор на състезанието е Музеят на Башо в Токио. В третото му издание са взели участие 1573 души от 44 страни. Хайкуто на Владислав е определено от професор Кай Хасегава от Токийския университет. Стихът е преведен на японски от Марина Карчинова и Вангел Имреоров.
Ето и прелестното хайку на Владислав Христов, спечелило японците.

спокоен ветрец
поклаща се лешников цвят
нашия свят още го има



Авторът на прелестното хайку Владислав Христов е родом от Шумен. Дълго време живее и работи като публицист и фотограф в София. След това среща любовта и се мести в Пловдив. Носител е на оценки от състезания за хайку, лирика и къси прози. Три следващи години е в класацията на 100-те най-креативни хайку създатели в Европа. Член e на The Haiku Foundation. Негови хайку са оповестени в изданията на Американската хайку асоциация Frogpond, Световния хайку клуб World Haiku Review и други

През 2016 година хайку на Владислав Христов влизат в обучителната стратегия на университета „ Кумамото ", Япония. Съставител е на първия учебник по хайку на български „ Основи на хайку ". Текстовете му са превеждани на 17 езика.

Издадени книги: „ Снимки на деца " (кратки прози, 2010), „ Енсо " (поезия, 2012), „ Фи " (поезия, 2013), „ Германии " (поезия, 2014), „ Обратно преброяване " (поезия, 2016), „ Продължаваме напред " (публицистика, 2017), „ Germanii " (поезия, немско издание, 2018), „ Комореби " (поезия, 2019), „ Писма до Лазар " (поезия, 2019).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР