Българинът стартира от квалификациите във Висла днес 11-ия си сезон

...
Българинът стартира от квалификациите във Висла днес 11-ия си сезон
Коментари Харесай

Владо Зографски се впуска в атака

Българинът започва от квалификациите във Висла през днешния ден 11-ия си сезон в Световната купа

Владимир Зографски ще започва през днешния ден от квалификациите във Висла новия сезон за Световната купа по ски скокове. 25-годишният българин е един от 70-те състезатели, които ще влязат в борба за успеха в откриващата конкуренция на най-безстрашните алпийци.

Роденият в Самоков скиор ще стартира присъединяване в 11-ия си следващ сезон в компанията на най-силните скачачи. Той дебютира в Световната купа на 14 декември 2008-а в Праджелато, когато единствено на 15 години се подреди на 43-о място в класирането. Пикът на Зографски бе през 2013-а. Тогава българинът реализира най-големите си триумфи във веригата и зае влиятелното 33-то място в генералното нареждане. Последва неочакван спад, само че след зимната олимпиада в Пьончан през февруари тази година очакванията и упоритостите на национала ни още веднъж се възобновиха. В Южна Корея той записа исторически връх с 14-ото си място на естествената шанца, след което на огромната приключи 35-и и още веднъж стартира да мечтае за солидни резултати през сегашния сезон.

Със сигурност конкуренция няма да му липсва. Зографски не е измежду любимците за Топ 10, където неоспорим №1 е Камил Щох. Полякът завоюва втората си Световна купа през предходната зима, като се е прицелил в реализиране на требъл. Едва още трима други скачачи са вземали Глобуса повече от два пъти – сънародникът му Адам Малиш (4), финландецът Мати Никанен (4) и австриецът Андреас Голдбергер (3). Само един от тях обаче е защитавал триумфа си от предходния сезон – Малиш прави това на два пъти през 2002 и 2003 година

Претенции към трона ще предяви Рихард Фрайтаг. Германецът приключи втори през предходната акция, на цели 373 точки зад Щох. Той ще се опита да стане четвъртият представител на своята татковина, който печели Големия глобус, след Зеверин Фройнд (2015), Мартин Шмит (1999) и Йенс Вайсфлог (1984). В разногласието за първото място се чака да влезе и Даниел Андре Танде. Норвежецът непроменяемо е трети в последните два сезона, а едвам 24-те му години са причина занапред да разгърне още солидна част от капацитета си. Не бива да забравяме и австриеца Щефан Крафт. Той към този момент стъпи на върха през 2017-а, а през предишния сезон се качи на подиума 8 пъти, въпреки да не записа нито една победа.

Кои ще са другите, които ще се опитат да смъкват Щох от трона? Андреас Велингер (Гер), Йохан Форфанг и Роберт Йохансон (Нор) звучат много примамващо като варианти за крайни спечелили. Риою Кобаяши от Япония също е кадърен на изненада, както и Евгени Климов (Рус), Даниел Хубер (Ав), Карл Гайгер (Гер) и Килиан Пейер (Швейц). Феновете на ски скоковете несъмнено ще има какво да наблюдават през новия сезон. А до момента в който Владо Зографски е измежду участниците, на наша територия също ще има защо да се вълнуваме.

Владимир ИВАНОВ, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР