Българинът с канадски паспорт Теодор Ушев е отличен с ордена

...
Българинът с канадски паспорт Теодор Ушев е отличен с ордена
Коментари Харесай

Теодор Ушев отличен с ордена Кавалер на изкуствата и културата на Франция

Българинът с канадски паспорт Теодор Ушев е отличен с ордена „ Кавалер на изкуствата и културата “ на Франция. Това заяви номинираният за „ Оскар “ аниматор във „ Facebook “.

Номинацията е подписана от някогашния френски културен министър Одри Азуле, преди да бъде определена за новия ръководител на ЮНЕСКО.

„ Не знам кой и по кое време ме е предложил за тази украса (сигурно с връзки;), само че за мен е чест да получа отличие от Франция “, написа Ушев.

Той споделя, че е предпочел да получи ордена без церемонии и фанфари, тъй като има вяра, че артистите не би трябвало да се мотаят по публични държавни събития и да получават ордени и звания.

„ За мен е чест да получа номинация " шевалие на изкуството и буквите " на Франция! “, благодари Ушев за оценката.

Тази година филмът на живещия в Монреал български аниматор Теодор Ушев " Сляпата Вайша " по роман на Георги Господинов беше номиниран за Оскар в категорията за късометражна анимация. Така за първи път българин стигна измежду финалните номинации за премията на филмовата академия в Холивуди малко не му доближи да вземе едно от най-големите оценки в света на киното.

Тео, както го назовават приятелите му,е един от най-успешните български актьори зад граница. Той е аниматор, графичен дизайнер, плакатист, илюстратор и учител, само че най-много актьор, който ловко съчетава хрумвания и познания, с цел да основава сполучливи планове, които му печелят международна популярност.

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 година в Кюстендил. Син е на художника Асен Ушев и на здравната сестра и журналистка в радио „ Свободна Европа “ Валя Ушева. През 1995 година се дипломира в компетентност „ Графичен дизайн “ в Националната художествена академия в София.

Няколко години по-късно отпътува за Монреал. По негови самопризнания отива в Канада откакто усеща, че нито креативната, нито политическата среда в България му дават опция за развиването, което търси.

" Никога не съм имал концепцията да бъда невъзвращенец. Интуитивно усещах, че това (Канада - бел.ред.) е място, където мога да сътворявам забавни неща. Да се развия като създател. Да се спася физически ", споделя Ушев.

Не бърка, тъй като в съдействие с канадскияНационален кино център основава произведения, които му носят международна популярност и интернационално самопризнание.

От 2010 година преподава и организира работилници и майсторски класове допълнително от 20 университета и фестивала по света, в това число вЯпония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон и други. Освен на тънкостите в занаята, Ушев учи сътрудниците си да бъдат смели и в никакъв случай да не се предават, само че и да не се взимат прекомерно насериозно.

Късометражните му анимационни произведения „ Тауър Бауър “ („ Tawer Bawher “,2005) по музика на Георгий Свиридов, детският „ Царица “ („ Tzaritza “,2006) и „ Човекът, който чакаше “ („ The Man Who Waited “,2006), по текст наКафка му носят доста награди.

След триумфа на „ Слапата Вайша “ в Холвуд той беше поканен да прави оценка претендентите за „ Оскар “ за 2018 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР