Българинът развърза кесията в разгара на летния сезон и купува

...
Българинът развърза кесията в разгара на летния сезон и купува
Коментари Харесай

Харчим повече за дрехи, пестим от храна

Българинът развърза кесията в разгара на летния сезон и купува повече облекла и обувки за сметка на понижение на разноските за хранителни артикули. Това излиза наяве от данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях през юли оборотът на търговците на дребно на дрехи и обувки се е нараснал стремително тази година с близо 30 на 100 по отношение на същия интервал на 2021 година В същото време разноските за храна не престават да се свиват, като през юли харчовете са с 10,2 на 100 по-малко за трапезата по отношение на предходната година, сочат данните на Национален статистически институт. Основните фактори за понижение на оборотите в търговията на дребно с храни са и по-ниските цени на зеленчуците както и фактът, че хората пазарят по-малко, защото са на отмора. Оказва се обаче, откакто две години подред поради пандемията и ограничаващите ограничения оборотите на търговците на дрехи се свиваха, в този момент е регистриран забележителен растеж, което демонстрира, че се грижим повече за външния си тип.

От данните на статистиката излиза наяве, че оборотът в търговията на дребно с разнородни артикули също се е нараснал, като там растежите са с 9,6%. Продължава и наклонността българинът да се доставя със артикули и услуги по интернет, като в този бранш е регистрирано нарастване на оборотите с 6,9 на 100 на годишна база. През юли на база същия месец на 2021 година има понижение при продажбите на компютри и телефони с 5,1%.

През юли поради дейния сезон на пътуванията порастват и оборотите на търговията на дребно с горива с 5 на 100.

Статистиката регистрира фрапантен растеж от 51,7 на 100 на производството на ток и топлинна сила и газ през юли по отношение на същия месец на 2021 година При добивната индустрия растежът е със 17,9 на 100, а при преработващата – с 12,1%. При строителството на годишна база е регистриран спад при построяването на гражданска и инженерна инфраструктура, до момента в който при постройките има растеж от 0,5 на 100.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР