Българинът отделя средно между 100 и 110 лева за покупка

...
Българинът отделя средно между 100 и 110 лева за покупка
Коментари Харесай

Българинът отделя 100-110 лв за коледно дръвче

Българинът отделя приблизително сред 100 и 110 лв. за покупка на декоративно коледно дръвче, което е към 10% повече спрямо предходната година. Това демонстрира изследване на единствената фабрика за произвеждане на изкуствени елхи на Балканите, която се намира в град Раковски. То е извършено и в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия. Приблизително толкоз средства заделя и едно семейство в Румъния, Северна Македония, Сърбия, Босна, Херцеговина (50-55 евро). Около 20% повече средства отделят в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-вече - в Словения и в Австрия (110 евро). Семействата влагат все по-големи суми в коледни елхи, като разликата сред столиците и останалите огромни градове се заличава от ден на ден.

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в целия свят. Има обаче разлики в желанията към цвят, модел, величина и декорация в другите страни в Европа.

Зелено и снежно са най-предпочитаните цветове

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, наподобяващи естествените. Семействата избират както типичен зелен цвят, по този начин и разнообразни нюанси на зеленото. Любопитно е, че в страни като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия фамилиите избират еднакъв цвят както за елха, по този начин и за декорация - нещо, което не е особено да вземем за пример за страните на Балканите.

3D и заснежените са шлагер

Най-популярният модел елха през 2018 година в Европа е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и наподобява на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и прилича същинска както от 2 метра, по този начин и от 2 см разстояние.

Т.нар. "заснежени елхи " също са желан модел. Те са посипани със сняг - по този начин както е в природата при полъх напразно или рухване на преспи. Клоните на "заснежената кралска " елха са натежали и са обърнати надолу. Този модел няма потребност от декорация. "Снегът " "съхне " в специфични индустриални пространства в българската фабрика, при специфична температура, а технологията на направа е такава, че снегът "не пада " от елхичката. "Заснежени " елхи най-вече се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия. Радват се на интерес и у нас. На елхи в алено, синьо, розово, оранжево към момента се стопират фамилии и търговски центрове в Македония и Хърватска, въпреки че модата им към този момент отшумява.

Коледната елха - реалистична и по-голяма, с цел да има място за повече дарове

Най-важният аршин за избор в 12-те страни, където е направено изследването, е визията на елхата. Семействата държат най-вече на това елхата да е "реалистична " - оптимално близка до естествената. На второ място е критерият височина, а на трето - цената. Във всички тези страни най-често поръчваната елха е висока 2.20 метра. Тенденцията е декоративните коледни дръвчета да са все по-високи, с цел да има повече място под тях за дарове.

Новост в Хърватия, Сърбия, Македония и Словения е търсенето на елхи за външни условия, като фамилиите ги слагат на двора, в градината пред къщата и украсяват с LED светлини. За България към момента такава наклонност не е доста публикувана.

15% растеж на онлайн продажбите

Семействата сменят своята елха най-често на пет години, а най-рядко - след десетата. Все повече внимание се обръща на съхранението на елхата, като в Централна и Западна Европа има растеж в търсенето на аксесоари за това. Онлайн растеж на продажбите на коледни дръвчета се следи годишно, във всяка една от 12-те страни. Най-голям е този растеж в Хърватия, Словения, Австрия и България (15% за 2018 година по отношение на 2017 г.).

Сред водачите в Европа

България е измежду водещите производители на изкуствени елхи в Европа. Над 70% от производството у нас се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Северна Македония, Словения, Австрия и други От началото на този сезон до момента производителят от Раковски е продал към 190 000 декоративни елхи, само че чака общият им брой да доближи към 260 000.

Фабриката за произвеждане на коледни дръвчета и декорация в град Раковски е основана преди 16 години. Единствена е на Балканите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР