Българинът отделя средно между 100 и 110 лева за покупка

...
Българинът отделя средно между 100 и 110 лева за покупка
Коментари Харесай

Вадим по 100-110 лева за изкуствена елха

Българинът отделя приблизително сред 100 и 110 лв. за покупка на декоративно коледно дръвче, което е към 10% повече спрямо предходната година. Това демонстрира изследване на единствената фабрика за произвеждане на изкуствени елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски, оповестява Inews.

``
реклама

Проучването е извършено и в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия. Приблизително толкоз средства заделя и едно семейство в Румъния, Македония, Сърбия, Босна, Херцеговина (50-55 евро). Около 20% повече средства отделят в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-вече - в Словения и в Австрия (110 евро). Семействата влагат все по-големи суми в коледни елхи, като разликата сред столиците и останалите огромни градове се заличава от ден на ден.

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в целия свят. Има обаче разлики в желанията към цвят, модел, величина и декорация в другите страни в Европа.

Зелено и снежнобяло най-предпочитаните цветове

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, наподобяващи естествените. Семействата избират както типичен зелен цвят, по този начин и разнообразни нюанси зелено. Любопитно е, че в страни като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия фамилиите избират еднакъв цвят както за елха, по този начин и за декорация - нещо, което не е особено а страните на Балканите.

3D и заснежените са шлагер

Най-популярният модел елха през 2018 година в Европа е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и наподобява на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и прилича същинска както от 2 метра, по този начин и от 2 см разстояние.

Т.нар. " заснежени елхи " също са желан модел. Те са посипани със сняг – по този начин както е в природата при полъх напразно или рухване на преспи. Клоните са натежали и са обърнати надолу. Този модел няма потребност от декорация. " Снегът " за него " съхне " в специфични индустриални пространства,  при специфична температура, а технологията е такава, че снегът да " не пада " от елхичката. Заснежени " елхи най-вече се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия. Радват се на интерес и у нас. На елхи в алено, синьо, розово, оранжево към момента се стопират фамилии и търговски центрове в Македония и Хърватска, въпреки че модата им към този момент отшумява.

Коледната елха – реалистична и по-голяма, с цел да има място за повече дарове

Най-важният аршин за избор в 12-те страни, където е направена анкетата, е визията на елхата. Семействата държат елхата да е " реалистична " - оптимално близка до естествената. На второ място е критерият височина, а на трето - цена. Навсякъде най-търсената елха е висока 2.20 метра. Тенденцията е декоративните коледни дръвчета да са все по-високи, с цел да има повече място под тях за дарове.

В Хърватия, Сърбия, Македония и Словения се търсят и елхи за външни условия, като фамилиите ги слагат на двора, в градината пред къщата и украсяват с LED светлини. За България към момента такава наклонност не е доста публикувана.

15% растеж на онлайн продажбите

Семействата сменят своята елха най-често на 5 години, а най-рядко - след десетата. Все повече внимание се обръща на съхранението на елхата, като в Централна и Западна Европа има растеж в търсенето на аксесоари за това. Онлайн растеж на продажбите на коледни дръвчета се следи годишно, във всяка една от 12-те страни. Най-голям е този растеж в Хърватия, Словения, Австрия и България (15% за 2018 година по отношение на 2017 г.).

Сред водачите в Европа

България е измежду водещите производители на изкуствени елхи в Европа. Над 70% от българското произвеждане се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Северна Македония, Словения, Австрия и други От началото на този сезон до момента са продадени към 190 000 български декоративни елхи, само че производителите им чакат продажбите да доближат към 260 000.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР