Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото

...
Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото
Коментари Харесай

Евростат: Българинът харчи повече за колата си, отколкото за дома

Българинът отделя повече разноски за поддръжката на колата си, в сравнение с за битовото обзавеждане на семейството. Това демонстрират данни от разбор на " Евростат " за общите потребителски разноски за " обзавеждане, домашен уреди и нормална поддръжка на семействата " в Европейски Съюз през 2016 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според европейската статистика българинът отделя за автомобила си към 7.6 на 100 от общите си разноски (при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6.3%), до момента в който за поддръжката на семейството, покупка на домашен уреди и обзавеждане отделя едвам 5 на 100 от същите разноски (при междинен индикатор за Европейски Съюз от 5.5%).

През 2016 година междинният общ разход на домакинство у нас е бил към 11 хиляди лв., съгласно данни на Национален статистически институт. За обзавеждане, поддържане на жилището (без консумативи като отопление и вода) или пазаруване на разнообразни уреди за дома - българското домакинство е отделяло приблизително по към 400 лева, а разноските приблизително на едно лице са били към 175 лв..

В същото време разноските за превоз на едно домакинство у нас са били над 700 лв. или за едно лице приблизително по към 320 лв., демонстрират данни на института.

Според тях през предходната година съвсем 100 % от българите са имали в дома си тв приемник, ледник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината българи (52 процента) са имали компютри плюс интернет, а към 35% от семействата у нас са имали климатик.

Едва 50 % от семействата обаче са имали персонален автомобил. За него едно българско семейство е можело да си разреши да закупи приблизително по към 300 литра гориво годишно от общите си разноски, съгласно статистиката, без да се броят разноските за поправки или обезпечаване на автомобила с разнообразни застраховки.

Как е в Европейски Съюз

През 2016 година семействата в Европейски Съюз са изразходвали 5.5% от общите си потребителски разноски за " обзавеждане, домашен уреди и нормална поддръжка на семействата ". Това съставлява общ разход от над 443 милиарда евро, което подхожда на 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз или 900 евро на гражданин на Европейски Съюз, демонстрира анализът на " Евростат ".

Годишните разноски на семействата за обзавеждане, домашен уреди и всекидневно техническо обслужване са били почти еквивалентни на разноските, изразходвани за техните персонални коли, при междинен разход в Европейски Съюз от 6.3 на 100 за тази цел.

През 2016 година максимален дял от общите си разноски за обзавеждане, домашен уреди и поддръжка на семействата са отделяли семействата в Малта (7), Германия (6.8%), Австрия (6.6%), Литва (6.5%), Белгия и Италия (по 6.2%) и Словакия (6%).

В противоположния завършек на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2.8 на 100, Латвия - 4 на 100, Испания - 4.2 на 100, Ирландия и Кипър - по 4.3 на 100 и други

Най-много са " свили коланите " към поддръжката на дома в Гърция - през 2006 година южните ни съседи са отделяли към 5.2% от общите си разноски за обзавеждане и домакинска поддръжка, до момента в който през предходната година този % е понижен до 2.8%.

Обратно, делът на домакинските разноски за обзавеждане се е нараснал доста в Полша - от 4.3% през 2006 година - до 5.3 на 100 през предходната година, регистрира " Евростат ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР