Българинът, който лежа седем години в гръцки затвор за убийство,

...
Българинът, който лежа седем години в гръцки затвор за убийство,
Коментари Харесай

Президентът помогнал за освобождаването на българин, лежал 7 години за убийство в Гърция, което не е извършил

Българинът, който лежа седем години в гръцки затвор за ликвидиране, което не е направил, се завърна в родината. Това стана в края на предходната седмица. Той бе оправдан, откакто бе открито, че жертвата, за чието ликвидиране той лежеше в пандиза въобще не е била мъртва през тези години и е умряла неотдавна от естествена гибел.

„ Жив съм. Заминах преди 11 години за по-добър живот, само че това беше неточност ", сподели пред „ Нова телевизия " преживелият пандиза Иво Богданов.

Той, брат му и още един човек са арестувани и наказани на пожизнен затвор. Братът на Иво също с освободен, само че остава да живее в Атина. Иво Богданов има възбрана да влиза в Гърция за 3 години.

Българинът заяви, че до момента в който е бил в пандиза, нито една българска институция не е пробвала даже да му помогне и едвам в този момент президентът Румен Радев е съдействал за излизането му. Това е станало на формалното посещаване на президента в Гърция в края на юни, на което той очевидно е повдигнал въпроса за Богданов. В резултат на 17 юли Върховният съд в Гърция анулира присъдата.

„ През тези седем години не оказа помощ нито една българска институция, най-после президентът ни спомага ", разгласи Богданов.

„ Ще си диря правата. Надявам се това да стане следващата година ", безапелационен беше българинът.

През 2011 година Иво и брат му Константин от Монтана бяха наказани за убийството на полски жител. Иво получил две доживотни присъди, а брат му дружно с техен прочут поляк по 10 година за съучастничество.

Всичко почнало през 2009 година, когато поради ревнивост полякът Ричард Ханускевич счупил прозореца на колата на Иво Богданов. Ядосан Богданов повикал полиция, която им предложила да се спогодят, защото на острова, на който живеели съд нямало. Двамата мъже се разбрали Ханускевич да даде пари на Богданов.

През 2010 година полякът към момента не бил изплатил дължимото, тогава Иво и брат му Константин дружно с поляк на име Артур Бурзава, техен другар, който ги придружил, с цел да превежда, отишли в дома на Ханускевич, тъй като били разбрали, че той се готви да напусне страната.

Според обвинителния акт Иво е блъснал с алуминиев кол поляка, а по-късно взел като залог за парите DVD устройство, тв приемник и декодер.

След срещата им Ханускевич напуснал о-в Китира, където всички живеели, и от този момент не давал никакви признаци на живот. В средата на годината 2010 година обаче идва сигнал от полския Интерпол, осведомяващ гръцките управляващи, че полякът, на който са изгубени дирите, е бил погубен и трупът е пометен от тримата българи. Гръцките служители на реда арестуват обвинените и след съд на две инстанции, мъжете остават в пандиза.

В края на предходната година, изненадващо излиза наяве, че Ханускевич от самото начало е живял в Акадия и даже работел в бензиностанция на пътя Триполи - Спарта. Всичко това се схваща, когато той влезнал в болница за лекуване, само че след това умрял от " естествена гибел ". След изясняването на случая и установяването, че Иво Богданов е почтен той траял да лежи в пандиза. Едва на 30 юли тази година Богданов се прибира сполучливо в България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР