Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в

...
Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в
Коментари Харесай

Всеки трети млад българин консумира уиски, по-възрастните пият по-малко

Българинът употребява уиски четири пъти месечно , до момента в който междинната консумация в Европейски Съюз на годишна база е 1,2 литра на човек, демонстрират данни от разбор на Евростат по отношение на потреблението и търговията с уиски в Европейски Съюз през 2016 година

Около 30% от българите на възраст 18-43 години, или съвсем всеки трети млад българин употребява уиски , само че с повишаването на възрастовата граница - 35-54 години потреблението на уиски понижава съвсем двойно.
 

Според данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни питиета , предоставени на Българска телеграфна агенция, уискито е най-предпочитан алкохол от всички типове вносни спиртни питиета - 56% от общия размер импортиран алкохол и над 6,5 млн. литра през 2016 година Очакваният резултат от вноса на уиски за предходната година е към 6,8 млн. литра, предвиждат от асоциацията. Пак съгласно данни на асоциацията цената на импортираното уиски през м.г. е над 135 млн. лв. , което е растеж от 12% по отношение на 2016 година
 
 ThinkStock/Getty Images

Мъжете и дамите у нас употребяват съвсем еднообразно количество уиски - 14% от общия импорт на високоалкохолните спиртни питиета, което е феномен за България, разясняват от асоциацията. Според специалисти българите се насочват към уискито , тъй като е сходно по алкохолен градус с националния феномен - ракията , както и поради възприятието за авторитет и наличен разкош.
 

Най-висок е делът на внасяното у нас уиски от Шотландия - 61%, следват ирландско - 21% и американско - 16%. Топ 3 на употребяваните от българите вносни спиртни питиета е уиски - 56%, водка - 18% и узо - 14%, съгласно данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни питиета.
 
Средно по 1,2 литра уиски годишно е консумирал всеки европеец през 2016 г ., регистрира Евростат. В Европейския съюз през 2016 година са създадени към 630 млн. литра чист 100 процентов алкохол, което е с 90 млн. литра по-малко спрямо 2015 година През 2016 година производството на уиски в Европейски Съюз е възлизало на 4,4 милиарда евро , регистрира анализът на Евростат.
 

С индустриална стойност над 3,7 милиарда евро, Англия е регистриран като най-големият производител на уиски , като общото количество създадено уиски съставлява 88% от общото количество корав алкохол, създадено в страни на Европейски Съюз. С други думи, към девет на всеки 10 бутилки уиски, създадени в Европейски Съюз, произлизат от Обединеното кралство. С тези данни Англия се обрисува като най-големият експортьор на уиски в Европейски Съюз с продадени съвсем 5 милиарда евро уиски през 2016 година, от които близо 70% са продадени в страни на Европейски Съюз.
 
 ThinkStock/Getty Images

През 2016 година държавите-членки на Европейски Съюз са внесли уиски на стойност 3,1 милиарда евро, като водачеството държи Франция с импорт на стойност 750 млн. евро, преди Германия (441 млн. евро), Испания (372 млн. евро), Холандия (264 млн. евро) и Полша (128 млн. евро), регистрира Евростат.
 
През 2016 година страните от Европейски Съюз са изнесли уиски на стойност 4,3 милиарда евро за страни отвън Европейски Съюз, като съществена дестинация са били Съединени американски щати - експорт за 1,4 милиарда евро уиски. Следват Сингапур - експорт за 306 млн. евро, Тайван - 220 млн. евро и Обединените арабски емирства - 187 млн. евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР