Българинът живее 6 години по-малко от средното за ЕвропаБългария е

...
Българинът живее 6 години по-малко от средното за ЕвропаБългария е
Коментари Харесай

Доплащаме 2 млрд. лв. годишно за здравни услуги

Българинът живее 6 години по-малко от междинното за Европа


България е една от страните с най-високо доплащане отвън системата на здравното обезпечаване – към 30% при 15% приблизително за Европейски Съюз. Това сочи проучване на специалисти от „ Алфа Рисърч “, поръчано от здравното министерство по време на конгрес за разискване на смяна в здравносигурителния модел, проведен от министър Кирил Ананиев.

С 2 милиарда лв. годишно българите дофинансират здравната система.

Едва 35% от хората у нас не знаят върху каква сума се обезпечават. Само към 20% обаче знаят каква сума внасят като здравни осигуровки, а единствено 7% са ревизирали здравното си досие. Липсва икономическа заинтригуваност у хората да наблюдават какви средства отделят, в редица случаи те се усещат подвластни от лекарите и не упражняват надзор.

51% от българите имат вяра че е вероятен нов модел за пациенти и лекари, единствено 6% са съгласни да внасят повече в здравната си осигуровка. У нас битува съмнение, че повдигането на здравната осигуровка ще реши казуса с доплащанията, заключват специалистите.

81% от запитаните в изследването упорстват за мощен надзор в изразходването на средствата и качеството на лекуването.

Национално представителното изследване е направено сред 23 юли и 3 август.

Експертите означиха, че по индикатор хоспитализация на 1000 души население България е с най-голям брой в Европейски Съюз, доста над междинното равнище.

Най-съществените аргументи за смъртност у нас са същите като в Европейски Съюз, само че с доста по-висок дял на сърдечносъдови болести. При висока степен на хоспитализация имаме висока степен на смъртност, означават специалистите.

Очакваната междинна дълготрайност на живота в България е 74, 7 година, втората най-ниска при приблизително 80,6 г за Европейски Съюз.

Според специалистите българите не желаят повече лечебни заведения, а по-обновени лечебни заведения, предлагащи по-качествено високоспециализирано лекуване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР