Българинът Георги Георгиев успя да достигне и да заснеме изригването

...
Българинът Георги Георгиев успя да достигне и да заснеме изригването
Коментари Харесай

Българин засне изригващия вулкан в Исландия: Бях на 150 м от кратера

Българинът Георги Георгиев съумя да доближи и да снима изригването на исландския вулкан Гелдингадалсгос. В обществените мрежи роденият в Дулово мъж разгласява зрелищно видео от потоците лава. “След 8 часа преход по скалите, успяхме да достигнем вулкана и да се приберем”, написа тогава Георги във Фейсбук.



„ Вулканът изригна на 19 март тази година. Кратерът към момента демонстрира признаци на вулканична активност. Той е ситуиран в много отдалечена котловина, като прехода до него е сложен и дълъг”, описа в ефира на „ Здравей, България” по NOVA пътешественикът.

“Бях на към 150 метра от кратера, когато снимах фрагментите. Уникалното в тази ситуация е, че съумях да уловя момента, в който върхът на кратера се отчупва и от него потича лава”, показва Георги.



Изригването на вулканичната система на полуостров Рейлянес продължава. Всяка секунда кратерът бълва сред 5 и 10 куб. метра лава, пишат локалните медии. Според експерти, изригването може да завърши до ден-два, само че може и да продължи с месеци, написа Дарик.

Засега регионът публично е затворен за туристически визити, поради нарасналата централизация на токсични газове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР