Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света

...
Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света
Коментари Харесай

Наш учен напуска мултимилиардна компания и се присъединява към INSAIT

Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света всред всички сфери на информатиката и изкуствения разсъдък, напуща мултимилиардна компания и се причислява към екипа на института към Софийския университет INSAIT.

Д-р Веселин Райчев е съосновател на дълбоко-технологичния швейцарски стартъп DeepCode. Компанията бе закупена от софтуерния колос Snyk, а българинът заемаше позицията на шеф за изкуствения разсъдък в нея. Сега обаче той напусна позицията си и се причислява към INSAIT.

В миналито доктор Веселин Райчев също е бил механически началник в Гугъл, където създава съществени логаритми в Гугъл Maps, употребявани всеки ден от стотици милиони консуматори по целия свят. По-късно пази докторантура в швейцарския университет ETH Zurich.

Дисертацията му основава цяло ново софтуерно направление, което през днешния ден е мулти-милиардна промишленост – изкуственият разсъдък, който може написа компютърни стратегии. Най-голямата организация в света на осведомителните технологии - ACM (Association for Computing Machinery) класира научния му труд му в топ 3 всред всички сфери на информатиката и изкуствения разсъдък.

Заедно с това доктор Райчев е медалист от интернационалната олимпиада по информатика и притежател на премията Джон Атанасов.

Една от стратегическите цели на института INSAIT е както да изведе страната ни на конкурентно равнище в една от най-прогресивните сфери на човечеството, само че и да сътвори причина огромните мозъци в сферата да изберат да работят за български институции. С образци като този на доктор Райчев това към този момент стартира да се случва.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР