Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars

...
Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars
Коментари Харесай

Българин спечели световно по пица, замесил я с розова вода

Българин е спечелилият в интернационалния конкурс по пица All Stars Pizza Trophy, който се организира предходната седмица в Порто, Португалия. В съревнованиe с съперници от 10 страни, Радостин Кирязов, на 44 години, родом от Варна, завоюва влиятелното първо място измежду най-хубавите „ пица мейкъри “, събрани измежду първенците в други интернационални състезания. Пицата-шампион съдържа в тестото си розова вода, а продуктите върху нея са напълно обичайни български , като Еленски бут от гр. Елена, крокмач от гр. Луковит, трюфел от с. Черни Вит, българско козе сирене, нашенски манатарки и тученица. На второ и трето място в състезанието са останали надлежно Италия и Португалия.
Заданието, което са получили пицарите, участници в All Stars Trophy, e да създадат така наречен „ pairing “ или по-точно – да съчетаят удобно и уравновесено вкусово две Португалски виновност с пици, измислени и направени от тях. Втората пица, с която е взел участие Радостин Кирязов е със Зелено сирене от с. Черни Вит, отлежал овчи кашкавал, сливи, готвени в Гъмза и Брежански кестени. Продуктите за пиците са деликатно подбрани от български ресторант с обичайната кухня и галактическа идея, който е част от плана със обществена активност „ Единение “. Целите на плана и на заведенията за хранене, участващи в него, са да намират и разпространяват забравени български храни и питиета, и да работят с хората, които ги създават. Те желаят да ги подкрепят, да развият активността им, да създадат българските храни желани на българската софра, а не вносните.

Причината Радостин Кирязов да бъде поканен в състезанието на топ 10-те е, че това не е първото му присъединяване в международен конкурс. Той към този момент е печелил четвърто и пето място в други съревнования по пица. Радо, както го назовават познатите му, има 20-годишен опит в работата с теста и пици. Той се учи и работи в Италия, като най-богат опит натрупва на о. Сицилия. Имал е италиански ресторант в България. Приятелите му го разказват като човек, който съчетава в себе си позитивизъм, човешка непрестореност и гостолюбие. „ За мен беше чест да чуя българския химн и да показва моята пица единствено с български артикули. Беше необикновено преживяване с неповторими страсти и нови другарства “, споделя въодушевено той.

За план „ Единение “
„ Единение “ е името на първия план на българската изобретателна организация allONE и той е обществен. Намерението на доброжелателна група от хора е да откриват забравени в предишното български хранителни артикули, изгубени предписания за обичайните ястия и питиета на нашите прабаби и прародители. Те желаят да ги пресъздадат, да им дадат нов живот, да ги показват пред младите българи в огромния град, да ги завещаят за поколенията напред. С развиването на план „ Единение “, създателите му целят да създадат нещо още по-мащабно – желае им се да дадат поминъка на хората в селата. Целят да ги поощрят да не стопират да създават български артикули и храни. А даже в противен случай – създатели му желаят да им оказват помощ да не престават, да усилват количествата им, да се развиват. Мечтаят да няма към този момент забравени артикули, а противоположното – всеобщо български на българския пазар и софра. Ресторантите, които вземат участие в плана и се стремят да оферират на гостите си (българи и чужденци) ястия, приготвени напълно от български артикули, са Ракета Ракия Бар, Фабрика Дъга, КОСМОС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР