Българин е обвинен в САЩ за престъпления, за които се

...
Българин е обвинен в САЩ за престъпления, за които се
Коментари Харесай

100 години затвор грозят български хакер в САЩ

Българин е упрекнат в Съединени американски щати за закононарушения, за които се поставят 100 години затвор. Той бил арестуван от българските управляващи при невиждана интернационална акция за разтрошаване на хакерска група.

Мащабната акция против киберпрестъпниците траяла няколко години. Лидерът на разкритата група е от Грузия. Набирал хората си в рускоезични интернет конгреси.

Всеки от арестуваните е имал специфична роля, като допринасял с неповторимите си качества за тази скица. 10-те обвинени са работили зад своите компютри в Русия, Грузия, Молдова, България, Украйна, изясни Скот У. Брейди, щатски прокурор, представен от Нова телевизия.

Целта на зловредния програмен продукт, който основали и нарекли "Гозним ", е да източва данни от електронното банкиране на жертвите. Откраднатите пари били "изпирани ".

Идентифицирахме повече от 41 000 нищо неподозиращи жертви от европейски и северноамерикански страни. Мислят, че цъкат на фактура или нещо сходно, а вместо това дават достъп на хакерите, изясни прокурорът.

Сред ужилените има фамилни компании, юридически адвокатски фирми, интернационалните корпорации, даже и неправителствени организации, които работят с заболели деца. Българската диря в следствието се появява още през 2016-та.

Беше изработен трансфер от една от засегнатите американски компании към сметка в България. Преводът е в размер на 400 000 $, с помощта на бързата връзка сред службите, парите бяха замразени и върнати на притежателя им в Съединени американски щати. Нашите сътрудници от ФБР откриха редица IP адреси в България, които принадлежат на престъпната група. Установихме, че те са употребявани от българин на име Красимир Николов, съобщи Николай Неделчев, ГДБОП.

След претършуване на 7 адреса, Николов е арестуван и екстрадиран в Съединените щати. Задържани има и в Молдова. А програмистът, основал "Гозним " и още четирима руснаци към момента се търсят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР