Българин е новият световен шампион за хора с увреждания на

...
Българин е новият световен шампион за хора с увреждания на
Коментари Харесай

Български лекоатлет стана шампион на Световното за хора с увреждания

Българин е новият международен първенец за хора с увреждания на дистанцията от 1500 метра. Християн Стоянов закова хронометъра на 3:50:87, с което изпревари звезди в леката атлетика, измежду които и олимпийския първенец от Игрите в Рио.

"Всичките ми съперници бяха положителни - международен първенец от предходното състезание, олимпийски първенец от преди 3 години в Рио, европейски първенец, който ме победи 2016-та. Всеки един от тях ме беше побеждавал досега, само че аз него не. Имах им страха и не чаках да бъда първи ", сподели Стоянов пред NOVA .

Победата не идва елементарно. Освен огромната конкуренция, и сериозна кашлица преследва спортиста през цялото съревнование. Въпреки това, той влиза на финала с персонален връх. Там идва най-голямото предизвикателство.

"Един от най-тежките моменти беше в средата на дистанцията, където навлезе умората. Започнах да имам дребни съмнения дали ще устоя на скоростта на останалите бегачи, с цел да мога да вляза във финалната обиколка на добра позиция и да нападам ", сподели още Християн.

През по-голямата част от надпреварата, той не е първи. такава била тактиката, препоръчана от треньора му.

Както постоянно се случва, проектите се трансформират в последния миг и Християн нападна първото място още при започване на последната обиколка.

"Изведнъж усетих, че темпото леко спада и че другите състезатели също не са в доста положително положение ", споделя Християн.

За него физическият проблем не е спънка, даже в противен случай. Винаги е преследвал задачата си и в никакъв случай не е приемал ролята на жертва.

"Имам безусловно цялостното чувство, че физическият ми проблем го няма. Свикнал съм с него, даже мога да кажа, че тази дясна ръка от време на време ми е по-полезна от другата ", сподели състезателят.

Негова опора в живота е приятелката му Елена. Освен в живота, тя му оказва помощ и в тренировките. Сега фантазията на Християн е да завоюва орден и от Олимпийски игри, в които да се състезава наедно с хората без физически проблем.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР