Българин, дарил 55 000 евро за очаквано съдействие при осъществяване

...
Българин, дарил 55 000 евро за очаквано съдействие при осъществяване
Коментари Харесай

Българска следа във финансов скандал в Австрия

Българин, дарил 55 000 евро за предстоящо подпомагане при реализиране на крупна финансова договорка, написа австрийският уебсайт „ ое24 ”.

Български предприемач, който постоянно обитава във Виена, преди към година взема решение дружно със своя сътрудник да изкупи българско пенсионно обезпечаване от австрийски тръст.

В изявление за изданието някогашният евродепутат Барбара Капел декларира, че всичко, което е направила, е било разрешено. „ Нямаше нищо нелегално. Приех партийно подаяние и го предадох правилно по-нататък ”, оправдава се тя.

Политикът от дясната Партия на свободата (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) Барбара Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от българския предприемач С. Те са се срещали три пъти в първокласен хотел във Виена, а парите са предадени в плик. Според Каплер, това е било в символ на признателност за опита ѝ да се намеси в интерес на българина пред австрийската застрахователна компания.

Каплер твърди, че този въпрос е бил авансово координиран с тогавашния водач на партията Хайнц -Кристиан Щрахе, който е дал единодушието си тя да влезе в ролята на лобист.

След неуспеха на договорката, обаче, С. си е изискал парите назад.

Каплер допуска, че предприемачът има финансови проблеми.

„ Това ме плаши. Предприемачът е много рисков ”, признава тя пред „ ое24 ”.

Хайнц–Кристиан Щрахе отхвърля да има каквото и да е присъединяване в тази договорка.

„ Абсолютна неистина е, че съм споделил, че тя би трябвало да изиска 100 000 евро като подаяние от български предприемач. В партията не е постъпвало подаяние ”, написа Щрахе във Facebook.

Бившият водач на Партията на свободата отхвърля също да е получил въпросните 55 000 евро – това било невероятно, защото Щрахе от години не контактува с въпросния някогашен народен представител, на който Каплер била предала парите. Той счита, че това е просто защитна реакция от страна на Барбара Каплер.

Според изданието, отправените взаимни обвинявания ескалират в допълнение „ братоубийствената война ” в партията. Освен Каплер, с българския предприемач е бил прочут и на член на управлението на партията, който го е поканил на празненството по случай рождения си ден.

Пред медията Барбара Каплер удостоверява, че познава българския предприемач С. „ от доста години ” и се е срещала неведнъж с него.

Оказва се, че това другарство не е доста потребно за партията, защото въпросният предприемач е обвинен в пране на пари. Ако бъде наказан, според член 165 от Наказателния кодекс, С. може да получи до 10 година отнемане от независимост.

Каплер твърди, че телефонът на българина е бил подслушван.

„ Знам, че е разследван. Той е рисков човек, който сякаш е бил сътрудник на българските секрети служби ”, споделя тя.

Бившият евродепутат споделя, че през 2018 година С. дружно с колегата си е желал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийски осигурителен тръст.

„ Вече бяха вложени 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся ”, съобщи Каплер.

За задачата тя получава утвърждението на партийния началник Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, упорства С. „ да подари нещо за партията ”. На въпроса ѝ „ Колко? ”, Щрахе бил дал отговор: „ 100 000 ”.

Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер, откакто мълчи по този въпрос от ноември насам.

Тя споделя, че е провела три срещи в 5-звезден хотел на Рингщрасе във Виена. Парите са били в пликове.

Каплер предала парите на „ медиатор ”, който трябвало да ги съобщи по-нататък.

„ Не знам, какво е направил с тях ”, признава едвам в този момент политикът.

Полицията в Австрия проверява от седмици българина.

Изданието твърди, че разполага с поверителни документи за хода на следствието.

Според информацията, в частна банка е открита сметка на акционерното сдружение на С.

Разследващите ревизират няколко „ противозаконни парични потоци ”. Фирмата на С. е отпуснала четири заема за огромни суми (между 100 000 и 3 000 000 евро) на други компании, с цел да прикрие, че С. е присвоил тези пари. Предполага се, че откраднатата сума възлиза на 3,9 млн. евро. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР