Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да

...
Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да
Коментари Харесай

Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят

Българи отпътували да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят Шестима българи са станали жертва на трафик на хора за трудова употреба в Швеция през юли. Мъжете са отпътували с ангажимента да берат боровинки, само че пристигайки в село, покрай столицата Стокхолм, са били карани да просят и да живеят в мизерни условия. Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и са се върнали у нас.
 
Предупреждават за опасности при бране на горски плодове в Швеция

Шестимата мъже са от врачанското село Баница. Като пристигнали в Швеция, били настанени в палатки в гориста околност на север от Стокхолм. Работодателят им българин ги принуждавал да живеят в мизерни условия, като не им заплаща и ги кара да нощуват тук-там, разнообразни от уговорените. Това описа пред Дарик българският консул в Швеция Надя Велева. " По техните думи отношението към тях е било жестоко, стигало се и до физически тормоз, желали да им вземат персоналните карти, давали им храна с изтекла валидност. Условията за спане и като цяло са били неприятни. Тъй като към момента нямало боровинки, техният шеф, който също е българин, ги е предиздвикал да просят. Но шестимата мъже отказали ", изяснява Велева.
 
Профил на евентуалните жертви на трудовия трафик

Те останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и благодарение на задачата се връщат назад у нас.
 
Не вярвайте на предложения по огради и стълбове за работа в чужбина против бомбастични пари

През лятото проблемите със сезонните служащи в Западна Европа зачестяват. Антоанета Василева от фондация " Асоциация Анимус " поучава хората да бъдат внимателни при приемането на предложения. " Най-добрият метод човек да се защищити от това да стане жертва на трудова употреба, е да бъде подозрителен и да се осведоми оптимално добре, когато отива на работа в чужбина. Когато някой предлага лесна работа с положително възнаграждение и всички детайли на сбъдната фантазия, това би трябвало да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и би трябвало да се ревизира ", разяснява Василева.
 
Преди да заминете за сезонна работа зад граница, се информирайте добре за работодателя си, поучават от Анимус.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР