Българи в Чикаго създадоха онлайн платформа, с която да помогнат

...
Българи в Чикаго създадоха онлайн платформа, с която да помогнат
Коментари Харесай

В САЩ възхитени от изобретение на българи, помагащо на хората под карантина заради COVID-19

Българи в Чикаго сътвориха онлайн платформа, с която да оказват помощ на хората в цяла Америка. На уеб страницата www.bghubusa.com хората могат да се запишат – доброволци и тези, които имат потребност от помощ. Екипът на платформата след това ги свързва. Има и телефон за връзка с екипа – (312)854 9520.

„ Създадохме го в екип с жена ми. По време на карантина остава време да се създадат доста неща. Видяхме проблем и взехме решение да помогнем “, описа Боян Петев, представен от BG VOICE.

Той видял концепцията за сходна платформа на Елена Петкова, притежател на Pinko Gym във Фейсбук група.
„ Те са създали нещо което е отвън моите качества и откровено им благодаря “, сподели Елена Петкова. Идеята й пристигнала откакто видяла статистиките какъв брой коронавирусът е рисков за по-възрастните и хората със здравословни проблеми.

„ Имам татко, който преди време имаше рак на кожата и свекър който е с 3 типа рак, които обичаме безусловно и желаеме още доста дълго да са към нас и нашите деца. Вдигнах телефона и им споделих от в този момент нататък ще пазарим единствено ние. После влезнах във фейсбука и написах концепцията си “, споделя Елена.


Боян Петев и брачната половинка му Спаска живеят в Чикаго

За първите 2 часа са набрали 20 доброволеца, които имат подготвеност да оказват помощ.

„ Почти незабавно имахме някой, който търсеше помощ. Но това беше човек от България и го пренасочихме към сходна платформа,която работи там – pomogni “, изясни Боян. Той е един от създателите на неотдавна откритата в Чикаго Българска волейбойна асоциация.

Първите записани доброволци са от региона на Чикаго, само че платформата работи за цяла Америка.

Подобна платформа беше основана и в Бостън от Българския Център в Нова Англия. Нея може да намерите ТУК .

„ Според мен хората, които ще имат потребност от помощ са в три съществени групи – възрастни хора, тези с хронични болести и майки с дребни деца, които са сами или мъжът им пътува някъде “, изяснява Боян.

Ето за какво той решил да добави и телефон към онлайн платформата, с цел да е в помощ на по-възрастните и тези, които нямат време да четат всички мнения във Фейсбук.

„ В изискванията на рецесия най-хубавия вид е old school – с гореща телефонна линия. Ние имаме дребен потенциал да отговаряме на позвънявания, да получаваме гласови и текстови известия “, споделя Боян.

Идеята дава Елена Петкова във Фейсбук. Тя е притежател на Pinko Gym в Дес Плейнс
На уеб страницата има и карта, която демонстрира където оказват помощ доброволците, само че няма да се събира персонални данни и информация на тези, които са записани – лист за покопуки, адреси и информация за заплащания ще се разменят непосредствено сред доброволците и хората в потребност.



„ Най-голям принос имат хората, които в действителност ще излязат и ще оказват помощ. Ние просто ще ги свържем “, сподели Боян.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР