Българи се топят на жегата по строежи, румънки са принуждавани

...
Българи се топят на жегата по строежи, румънки са принуждавани
Коментари Харесай

Българи, румънци, азиатци - в Германия търговията с хора процъфтява

Българи се топят на жегата по градежи, румънки са принуждавани да проституират, виетнамки работят по 12 часа дневно в салони за хубост. Колко коства стоката " човек " в Германия и за какво политиката е безсилна, споделя " Дойче веле ".

Берлин, Лихтенберг. Западнал панелен блок с голям брой входове, пред които се търкалят безчет найлонови торбички и други боклуци. Надписите на звънците са написани на ръка, а имената по тях звучат азиатски: Нгуен, Ли, Лим - все по три имена на звънец. Берлинската полиция познава този блок добре и знае, че постоянно пред него стопират бусове, цялостни с нова " стока " – по предписание виетнамци без документи за идентичност, които работят при рабски условия, с цел да " върнат " парите, които трафикантите на хора сякаш са вложили, с цел да ги докарат на работа в Европа.

Понятието " търговия с хора " би трябвало да звучи като анахронизъм. Но в Германия през 2019 година явлението си остава необятно публикувано закононарушение, се споделя в обширна обява на вестник " Ди Велт ". Статията търси отговор на въпроса за какво немските управляващи не съумяват да се оправят с този проблем. Един от най-разпространените образци е от бранша на услугите. През последните месеци полицията в Германия е направила инспекции в доста козметични салони, където съвсем постоянно чиновниците се натъквали на млади дами, нормално виетнамки, работещи като маникюристки и фризьорки - без позволение за работа или престой.

Често дамите работят по 10 и повече часа дневно, дишайки отровни изпарения, а не получават даже минималната почасова отплата, която работодателите са задължени да заплащат. При инспекцията на 27 сходни салона за хубост в Кьолн полицията е открила редица престъпления, открити са били 26 дами без позволение за престой, пет от които даже са били малолетни.

Търговията с хора процъфтява

Жертвите на този тип търговия с хора постоянно са младежи, четем по-нататък в публикацията. Властите ги предават на службите за отбрана на децата, а те ги настаняват в обществени домове. Само след няколко дни обаче тези деца и младежи, постоянно от виетнамски генезис, изчезват оттова и се връщат в познатото си обграждане от сънародници. " В последна сметка фамилиите им са ги изпратили в Германия, с цел да изкарват пари ", споделят полицейски инспектори. Наскоро публичното радио Берлин-Бранденбург заяви, че от 2012 година до през днешния ден единствено в региона на Берлин от разнообразни обществени институции са изчезнали 474 сходни малолетни.

В Германия незаконната търговия с хора процъфтява, настояват следователи от престъпните служби и прокуратурата. Жертвите надалеч не са единствено виетнамци. Най-сериозен е този проблем в областта на проституцията. Много дами от Югоизточна Европа биват продавани на незаконни групи в Германия, които ги принуждават да продават тялото си в обществени домове или на улицата. Сводниците им лишават паспортите и ги заплашват, че в случай че оказват опозиция, ще отмъстят на техни родственици. Познати са и други типове търговия с хора. По градежите в Германия или в месопреработвателната индустрия всеобщо има случаи на употреба на работна ръка.

Мъже от България и Украйна биват примамвани с подправени обещания за положителни заплати. Вече на място обаче се оказва, че би трябвало да работят от ранни зори до късна вечер за по 2-3 евро на час. Нерядко жертвите на трудова употреба нямат даже сносна квартира - спят по градежите или в претъпкани и порутени жилища. Често пъти те нямат късмет да се върнат в родината си, защото не разполагат с задоволително пари, с цел да си купят билет за назад връщане.

Трудно е да се откри какви са мащабите на явлението в Германия, отбелязва вестник " Ди Велт " и цитира последните публични данни от 2017 година, когато са били заведени общо 338 правосъдни каузи за търговия с хора. Наблюдатели обаче показват, че тези случаи са единствено една незначителна част от действителните случаи на употреба. Нещо повече: управляващите в Германия очевидно срещат все по-големи усложнения да се оправят с казуса. Американският Държавен департамент разгласява неотдавна постоянния си годишен отчет за разпространяването на търговията с хора по света, в който подлага на критика Германия за това, че " не покрива напълно и минималните стандарти за противопоставяне против явлението ".

Съдебната система е " беззъба "

Най-големият проблем, който откриват американците, гласи: немската правосъдна система е прекомерно " беззъба " и не може да стресне причинителите: доста рядко полицията съумява да арестува трафикантите на хора, а даже и да успее да ги хване, следствията против тях нормално приключват без резултат. В редките случаи, когато въпреки всичко се произнесе присъда, доста от причинителите все пак не влизат в пандиза, а се отървават с парични санкции или условни присъди.

От правосъдното министерство отхвърлят обвиняванията, като показват, че в Германия се съблюдават европейските стандарти. От други федерални министерства обаче признават, че Германия среща компликации със оправянето с този проблем. Една от тях е обвързвана с незадоволителния брой на следователите в полицията и прокуратурата, както и на съдии, които да са добре осведомени с особеностите на този тип престъпност. Затова огромна част от причинителите оставали ненаказани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР