Българи се оказаха блокирани с часове на границата между Германия

...
Българи се оказаха блокирани с часове на границата между Германия
Коментари Харесай

Българи бяха блокирани на границата между Германия и Чехия

Българи се оказаха блокирани с часове на границата сред Германия и Чехия, съобщи NOVA.

Те нямали част от нужните документи, с цел да преминат през пункта. Властите обаче реагираха - блокираните пасажери ще пренощуват в консулството ни в Прага, а на следващия ден ще бъдат върнати в България гратис.

Наши сънародници се обърнаха към NOVA, откакто от тази заран са в невъзможност. На път от София към Хамбург те минават през чешко-немската граница, само че не съумяват да я преминат. Причината: нямали част от нужните документи.

„ Нямат адресни регистрации, което е наложително условие на уеб страницата на немското министерство. Сега отначало не могат да ги показват. Тези, които са имали всички нужни документи, са траяли своето пътуване”, съобщи Георги Атанасов, който е шеф на компанията, превозвала българите.

Българската компания, която транспортира сънародниците ни към Германия, се свързва с външното ни министерство и консулствата ни в Берлин и Прага. И до момента в който получи подпомагане от тяхна страна, опитите българите да преминат граница не престават.

„ Автобусът беше пренасочен да премине през различен граничен пункт, с цел да могат тези пасажери да продължат пътуването си - и оттова са ги върнали. Тези пасажери бяха свалени, останалите продължиха своето пътуване”, сподели още Атанасов.

„ 50-местен рейс мина граница с двама индивида. Остави ни 8 индивида като кучета на студа”, разяснява Мариян Мирев.

Последните часове българите прекарват навън. „ Затворена страна, няма работещ хотел, магазините затварят в 22 часа, в бензиностанциите не могат да влизат повече от трима човека”, сподели още той.

Проблемът им обаче намира своето решение. „ Съвместно с Министерство на външните работи организирахме бус, който да ги одобри от границата, да ги закара до нашата задача в Прага, където да пренощуват и на следващия ден /б.р. днес/ да бъдат превозени изцяло гратис назад до България. Все отново би трябвало да има някаква човещина”, съобщи Георги Атанасов.

„ Благодаря на консула в Прага, че предприе дейности и ще ни откри къде да спим довечера /б.р снощи/”, сподели Мариян Мирев.

Заради строгите противоепидемични ограничения в Чехия българският транспортьор е отменил идващите си пътувания, които минават директно през европейската страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР