Българи са били принудени да се спасяват от огнената стихия

...
Българи са били принудени да се спасяват от огнената стихия
Коментари Харесай

Българи се спасили с лодки в морето от пожарите край Атина

Българи са били принудени да се избавят от огнената буря край Атина с лодки в морето. Това описа пред bTV българинът Съби Кисьов, който живее в Гърция над 30 години.
 50 жертви на пожарите край Атина, над 100 ранени: обстановката е отвън надзор
Пожарът е почнал към 17 часа през вчерашния ден. Хората са се заклещили с колите си на пътя и са попаднали в капан. Единственият им вид за избавление е бил да влязат в морето, което е било на 50 метра от тях. Били са към 500 души. Влезли са във водата към 18 ч., а към 1 ч. са отишли при тях лодки от полицията, с цел да ги върнат назад на пристанището, описа Кисьов.

По думите му пътят е блокиран от към 300 изгорели коли. 

Нямаше късмет управляващите да се намесят, починалите може да са доста повече, разяснява той.

По думите му към този момент в Рафина ситуацията е овладяно.

В същото време зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев разгласи пред БНР, че за момента българи не са потърсили помощ от българските управляващи по отношение на пожарите, при които починаха минимум 50 души. 

" Веднага щом нощес разбрахме за сериозността на обстановката, бе призован спешен щаб в посолството ни в града. Факт е, че сега обстановката е много усложнена. За благополучие, мога да кажа, че българи не са потърсили нашите управляващи по отношение на каквато и да е основала се обстановка. Информацията, с която разполагаме, е, че 24 души са изгубили живота си в пожарите ", уточни той.

" В тази връзка молим доста упорито жителите да не подхващат никакви рисковани дейности, които биха могли да застрашат техния живот или този на близките, да съблюдават доста прецизно наредбите на управляващите и да не се впускат в недомислени начинания, които биха могли да имат пагубни последствия ", съобщи зам.-министърът.

Георгиев добави, че в засегнатите региони сигурно има българи, само че за момента министерството няма информация за наши сънародници в спешна обстановка. 

" Тази заран получихме информация за българин, който е влезнал в морето предвид на това да избегне огъня ", посочи той и добави, че българи са се обаждали в спешния щаб, с цел да се осведомят за променените способи за напредване - затворени пътища, обходни направления и така нататък

В случай на нужда българите могат да се обръщат за подпомагане към спешния щаб на телефон: +30 6937 096 220.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР