Българи с двойно гражданство изпускат полети заради неясни, според тях

...
Българи с двойно гражданство изпускат полети заради неясни, според тях
Коментари Харесай

Българи изпускат полети заради изисквания на "Гранична полиция"

Българи с двойно поданство изпускат полети поради неразбираеми, съгласно тях условия на "Гранична полиция ". Това алармираха пасажери, представени от Нова телевизия. Сред тях е майка, която не е съумяла да прибере сина си в Австралия, макар че 9-годишното момче е и български жител.

Евелина дружно със брачна половинка си и своя 9-годишен наследник Оли са с двойно поданство - австралийско и българско. Майка и наследник се прибрали в България за почивка, спазили условието за документ, който да демонстрира, че детето законно пътува единствено с нея. В деня за прибиране към Австралия се появил проблем.

"Не почетоха документа, който бащата на моето дете е дал като позволение, той да пътува с мен ", сподели Евелина Фереджанова.

Министерство на вътрешните работи изяснява, че съблюдава доста български и интернационалните закони и правила, в името на сигурността на децата. В съответния случай, за пътуването на Оли, съгласно директива на "Гранична полиция " трябвала легализация с апостил или от способен орган, съгласно Закона за нотариусите - избрани правосъдни, общински управляващи или консулства.

"Не може да е заверено от нотариус. Той би трябвало да завери подписа, когато се подписва документа, бащата е в Австралия. Не може той да го завери ", сподели още Евелина.

Според граничните служители на реда, синът ѝ напълно основателно не е позволен да излезе от страната, а Евелина твърди, че условията не са ясно обяснени. "Хората не могат да бъдат експерти в правото на всяка една страна, в която те пътуват. Те са пасажери ", съобщи Фереджанова.

Как би трябвало да е от 2012-та пишело на уеб страницата на "Гранична полиция ", обясниха от Министерство на вътрешните работи. Имало и телефон, на който се обаждали сред 150 и 180 души месечно. "Не може те да смъкват по няколко индивида дневно и да разрушават живота на фамилии. Те би трябвало да се осъзнаят, че нещо не е по този начин, както би трябвало ", добави майката на Оли.

Връщането на Евелина и Оли ще коства 10 000 лв., които те нямат. Ако момчето не тръгне на учебно заведение на следващия ден и не се появи до месец, може да пропусне цяла година. "Не би трябвало хората да имат боязън да дойдат в България, тъй като не могат да я изоставен ", сподели Евелина. От началото на годината поради липса на документ не са позволени за излизане от страната 747 деца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР