Българи работят като роби и в робски условия не само

...
Българи работят като роби и в робски условия не само
Коментари Харесай

Модерно робство има и в България


Българи работят като плебеи и в рабски условия освен в чужбибна. Такива случаи не липсват и в България. Това твърди омбудсманът Мая Манолова. Тя дефинира станалите известни през последните седмици случаи като " безсрамие ". Коментарът на публичния зашитник идва съответно по случай на българи в Германия, на които е отказана здравна помощ след трудови злополуки. " Би следвало институциите неотложно да се самосезират, Инспекцията по труда да направи връзка с инспекцията в Германия и този шеф да бъде осъден там с цялата суровост на закона. Българските жители имат право и чакат поддръжка от страната, без значение дали са в България, или в чужбина, тъй че би трябвало да я получат. Апелирам към Инспекцията да работи неотложно ", сподели Манолова пред бТВ.

За страдание, картинката у нас не е по-различна, означи тя. И даде образец с месарски завод, където работното време е 10 – 12 часа, не се заплаща ексклузивен труд, заплатите са мизерни, а хората не могат да употребяват отпуски и болнични – условия близки до робството. " Независимо дали ще го наречете модерно иго, или трудова употреба, става дума за нарушение на трудовите права и трудовото законодателство и считам, че институциите просто би трябвало да си отворят очите за този проблем, който е действителност през днешния ден в България ", сподели Манолова.

Тя обърна внимание, че фразата " трудова употреба " е изчезнала от говоренето на политиците, институциите, специалистите. " Като правист ще кажа, че тя е изчезнала и от законодателството, от текстовете на законите, от нормативните актове. Може би тъй като звучи нелицеприятно, може би не е задоволително изтънчено, само че това не прави действителността по-изискана и по-лъскава, в противен случай ".

Манолова отговори на обвиняванията, че е провокирала юридически безпорядък, който довел до блокаж на прехвърлянето на компании с опита си да отбрани служащите от работодателите, които не заплащат заплати. " Нека изясним същността на измененията (в комерсиалния закон за заплатите на служащите, бел. ред.). Те се съдържат в това всеки шеф, който не си е платил на служащите, да няма опция да трансферира компанията на обществено слаб жител, което е всеобщата процедура в България. Това е същинско безсрамие, на което трябваше да бъде поставена точка. Първо, не е правилно, че е блокиран комерсиалният оборот. Справката може да бъде направена в Търговския указател, в Агенцията по вписванията и да се види, че работодателите със съответните документи потвърждават, че са си платили отговорностите към служащите и договорката по прекачване на дружество или дялове се прави. Второ, тези текстове, които бяха признати от Парламента, не са текстовете, които аз внесох и които настоявах да бъдат разисквани. Там бях предложила облекчена процедура (...) И трето, тези промени бяха направени в това време, дефинитивно признати от Парламента преди две седмици и през вчерашния ден станаха факт посредством обнародването и влизането в действие на закона, тъй че подобен проблем не съществува ".

Тя отхвърли, че измененията в комерсиалния закон за заплатите на служащите са противоконституционни. Манолова акцентира, че с влезлите в действие през вчерашния ден ремонти се дава опция на служащи, които не са си получили заплатите през последните три години, да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания при банкрут на предприятия. Те имат тримесечен период – до 16 май, да подадат заявки през териториалното отделение на Национален осигурителен институт до Фонда за заплати, които им се дължат след 1 февруари 2015 година Нека го създадат, прикани тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР