Българи от Западните покрайнини почетоха паметта на петима български офицери,

...
Българи от Западните покрайнини почетоха паметта на петима български офицери,
Коментари Харесай

Сънародници от Западните покрайнини почетоха паметта на убитите български офицери в Босилеград

Българи от Западните околности уважиха паметта на петима български офицери, починали по време на Междусъюзническата война, оповестиха от КИЦ Босилеград.

Представители на КИЦ „ Босилеград “, Демократичния съюз на българите, Сдружение „ ГЛАС “ и Сдружение за българо-сръбско другарство „ Светлина “ от Зайчар уважиха паметта и поставиха цветя на надгробните плочи в Босилеградското гробище на петимата български офицери: полк. Иларион Танев, пор. Стефан Стефанов, пор. Стефан Котев, пор. Христо Владев и пор. Асен Костадинов.

Те са пленени и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 година в нарушаване на интернационалните военни конвенции, по заповед на сръбският капитан Арсениевич. Престъплението е в детайли разказано в Доклада на Карнегиевата комисия.

Офицерите са разстреляни в местността „ Воденици “. На 2 юли особено назначена комисия от Кюстендил, ексхумира труповете им, прави оглед и протокол и дава заповед офицерите да бъдат препогребани в Босилеградското гробище.

Техните надгробни монументи са просъществували в Босилеградското гробище до края на седемдесетте години на предишния век, когато са унищожени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възобновени по концепция на КИЦ „ Босилеград “, Демократичния съюз на българите и с напъните на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.

През лятото на 1913 година Босилеградско е сцена на яростни бойни дейности сред българската и нахлулата на територията на Царство България сръбска войска. Освен петимата български офицери в сраженията са починали към хиляда български и сръбски бойци заровени на разнообразни места и за които към момента няма никакъв незабравим знак. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР