Българи от Испания, Кипър и Германия изпращат сигнали до ЦИК

...
Българи от Испания, Кипър и Германия изпращат сигнали до ЦИК
Коментари Харесай

Българи зад граница изпратиха сигнали до ЦИК относно състава на СИК-овете

Българи от Испания, Кипър и Германия изпращат сигнали до ЦИК с недоволство, че местата им за членове на Секционни изборни комисии са заети от партийни лица. В сигналите до ЦИК и Външно министерство излиза наяве, че някои комисии отвън страната са оставени единствено с 3-ма членове. Всичко е направено по законно открития ред, дадоха отговор от двете институции. Промени в съставите на СИК-овете отвън страната към този момент не могат да се вършат, през днешния ден изтече последният период за това.

До ЦИК стигат писмата на българи от Испания, Кипър и Германия с въпрос - Защо в секционните изборни комисии по места не са назначени те, а са сложени партийни лица? Отговорът на ЦИК:

" Трябва да кажа, че на всички места, където е имало опция, са назначавани лица от локалните общности. Само че тяхното назначение не е предпочитано ".

Според закона правото да показват членове имат първо партиите.

" Тази година партиите, за разлика от други години, са създали много цялостни и необятни оферти. Просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от локалните общности ", изясни представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Там, където партийните лица не са запълнили изборните комисии, Министерството на външните работи е предложило хора от българските общности. И техният брой съгласно министерството не е дребен.

" 2507 членове на СИК, когато извадим 300 наши чиновници и 500 партийни оферти, от нас се изисква да предложим към 1700 членове на СИК, препоръчани от нашите представителства след съвещания с българските общности по места ", сподели ръководителят на работната група " Избори " в Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Но в сигналите на българските общности се слага и различен въпрос - за какво в някои комисии членовете са понижени на 3-ма.

" СИК с 3-ма членове има в 33 от 465 секции. Основно те са в страни, където има извънредно малко подадени заявки за гласоподаване и където по наш разбор подават своя глас сред 15 и 250 души ", добави Анастасов.

Въпреки това поради сигналите броят на членовете в някои комисии ще се усили. Решението за състава на комисиите обаче остава изрично.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР