Българи масово са запазили места за един от най-култовите фестивали

...
Българи масово са запазили места за един от най-култовите фестивали
Коментари Харесай

На промоция: Българи напират за пиротска виагра

Българи всеобщо са запазили места за един от най-култовите фестивали в Пирот, прилежаща Сърбия, научи „ Телеграф “.

Става дума за фестивалът на „ Пеглана колбасица “, който ще се организира на 28 и 29 януари.

Вкусната наденица е известна при съседите и като „ пиротската виагра “ и за нея се носят кулинарни митове през вековете. Любителите на мръвките към този момент потриват ръце и са нетърпеливи да се впуснат в този самобитен кулинарен маратон.

Фестивалът ще се организира в Пирот за 10-ти следващ път през 2023 година. Според поверието, Пеглана прави мъжете по-силни, а дамите – по-палави. Причина за това е в изобилието от изобретателно подбрани подправки и чисто месо, които се поставят в салама.

Именно Пирот и региона се славят като най-изкусни производители на фамозната луканка. Местните на смешка я назовават „ пиротска виагра ” поради невероятният усет, съдържащата се в нея сила и не на последно място, поради качествата й на най-хубаво мезе към всички типове питиета – най-много ракия и вино.

Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, като се сортира най-хубавото без непотребна угоеност. Според ценителите, в случай че се употребява гореща, се усеща по-силно нейният прелестно пикантен усет. Най-подходящият интервал за продукцията е сред началото на ноември и края на декември, защото тогава температурите са най-подходящи за производството на този локален деликатес.

Те би трябвало да бъдат сред – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална мокрота на въздуха. След като се изпълни, саламът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се демонстрира майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни пеглана се изглажда, пресова и оформя, нормално благодарение на стъклена бутилка, деликатно и на ръка. По този метод се отстранява непотребната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този развой тя получава и своето име, което безусловно значи „ изгладена ”. Освен богата история и необикновен усет, пеглана има още едно огромно преимущество – в нея всичко е натурално и не се поставят никакви консерванти и оцветители.

Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, създадени от комшиите. По щандовете в Спортния замък „ Keй “ има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, фасул и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и състезания. И всичко това е под звуците на типичната за региона сръбска музика.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР