Българи мамят, че работят в Гърция, за да получават след

...
Българи мамят, че работят в Гърция, за да получават след
Коментари Харесай

Коронакризата роди нова измама! Българи лъжат, че работят в Гърция, заради...

Българи мамят, че работят в Гърция, с цел да получават по-късно компенсации за безработица у нас. Това демонстрира практиката на чиновниците на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Благоевград, които търсят съдействието на сътрудниците си от способената институция в южната ни съседка за доказване на осигурителни интервали там.

В случая с Гърция, в случай че лицето е подало в България заявление за разпределяне на парично обезщетение за безработица, като е заявило финален интервал на претовареност там, с писмо от Национален осигурителен институт се изисква служебно засвидетелствуване на приложения стаж.

Ако след осъществена инспекция на осигурителя не се откриват данни за действителна претовареност, гръцките сътрудници отхвърлят да издадат така наречен „ портативен документ U1 (ПД U1)” и надлежно – не удостоверяват гръцкия застрахователен интервал.

От това следва, че не са налице данни, доказващи съществуването на осигурителни интервали в друга държава-членка (Гърция) и изчисляването на компенсацията за безработица на лицето не попада в обсега на Регламент № 883/2004, а единствено на наредбите на българското законодателство.

Въпреки обречеността на крах, опити да се „ прескочи” системата с подправени документи за къси осигурителни интервали в Гърция не липсват, показват от Национален осигурителен институт.

През май 2018 година е получено писмо с отвод за издаване на ПД U1 за 44 лица, защото наемането им в Гърция е било „ виртуално и измамно”.

След приемането на това писмо е осъществена инспекция на всички случаи през 2017 година и 2018 година, при които лицата са показали документ за гръцки стаж. Издадени са разпоредби за прекъсване производството по погашение на ПОБ до уточняване на положението.

През 2019 година и 2020 година са получени общо близо 150 писма от способената гръцка институция, с които тя уведомява, че на лицата няма да бъдат издавани ПД U1, защото действително същите не са упражнявали трудова активност и наемането им било нереално и виртуално.

Лицата са известени с писма и са подхванати следващи дейности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР