Българи купуват земеделски земи край морето в Северна Гърция, но

...
Българи купуват земеделски земи край морето в Северна Гърция, но
Коментари Харесай

Българи изкупиха нивите до Бяло море, ще вдигат втори Слънчев бряг

Българи купуват аграрни земи край морето в Северна Гърция, само че вместо да гледат зеленчук, ги трансформират в места за летуване. Това настояват медиите в южната ни съседка. Според създателите на репортажите нашите сънародници нарушавали закона, а в интернет било цялостно с разгласи за евтина отмора на Беломорието при български притежатели на къмпинги, вили и къщи, написа " Марица ".  Това е целенасочена офанзива против нас, настояват наши притежатели на парцели по крайбрежието при Миродато и в региона на Авдира, Северна Гърция. Те даже са потърсили помощ от страната, тъй като са подложени на напън от локалните хора и медиите. Българите са изпратили писмо по случая до регионалния шеф на Смолян Недялко Славов. Днес сигналът им ще бъде препратен във Външно министерство.

По крайбрежието в Гръцко назрява огромно напрежение сред гърците и българи, притежатели на парцели и ваканционни селища. Според нашенци то се предизвика от националисти измежду локалните политици, които организират дейна акция против българите в пресата. Твърдят, че нашите сънародници завладяват земите към морето и това ще убие бизнеса на локалните хора. Те всявали подозрения, че българите употребяват парцелите не по предопределение. Напрежението се нагнетява от края на предходната година, главно в региона на Миродато.

Там десетки българи са купили аграрни терени от по 300 - 400 кв. м и са поставили сглобяеми къщички и каравани. " Когато купувахме земята, питахме какви права имаме и ни споделиха, че имаме право да слагаме " всичко на колела " - да няма солидни здания, единствено сглобяеми къщи и каравани. Повечето се съобразяваме със закона. Само предходната година при нас имаше 5 инспекции, защото собственичка на хотел подава постоянно сигнали против нас. Проверките не откриха нищо неправилно. Вярно е, че един българин наруши закона и построи полумасивна постройка, само че поради един случай не може да се жигосват всички. Гърците очевидно доста се нервират, че купуваме земи освен в Миродато, само че и по цялата морска линия в близост. Но това е свободен пазар.

Спазваме гръцките закони и на никого не пречим ", настояват българите в сигнала си до регионалния шеф на Смолян. В него те не се оплакват от гръцките държавни служби, а настояват, че върви целенасочена акция против тях в локалната преса. Настояват за диалози сред държавните управляващи и на локалните управници от двете страни на границата за решение на казуса. Те се тормозят, че ще бъдат накарани да си махнат сглобяемите къщички от по 32 кв. м, поради които са си купили парцелите.

Според българските притежатели на парцели те освен не пречат, само че оказват помощ на гръцкия локален бизнес, защото преди българите да потеглят към морето с отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Златоград Миродато да вземем за пример е било единствено затънтено село, а в този момент е същински морски курорт, на който бизнесът зависи напълно от български клиенти. " Купили сме земята си от локални, плащаме им налози и вършим растеж на туризма на Гърция, с какво сме неприятни ", гневи се родопчанин, притежател на парцел на Миродато. Плажът на Миродато е на 86 км от Златоград.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР