Българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до председателя на

...
Българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до председателя на
Коментари Харесай

Българи в чужбина питат ЕНП подкрепя ли Бойко Борисов и ГЕРБ |

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до ръководителя на Европейската национална партия Доналд Туск и до шефа на групата на партията в Европейския парламент Манфред Вебер, което съдържа въпроси за позицията на ЕНП по рецесията в България и поддръжката на партията за българското държавно управление и премиера Борисов.

Писмото е публикувано и до всички евродепутати от ЕНП, партиите членове и сътрудници на ЕНП, в това число до ГЕРБ, както и до всички държавни и държавни ръководители, определени от партии, членуващи в ЕНП, както и до премиера Бойко Борисов.

Това е второто писмо, откакто на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха публично въпроси до управлението на ЕНП. До момента отговори не са получени. Инициаторите на акцията са посетили централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато са декларирали, че ще упорстват да получат позиция от ЕНП за институционалната рецесия в България и продължаващите към този момент повече от 2 месеца митинги против кабинета Борисов 3 и основния прокурор Иван Гешев. И при двете визити в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

Ето цялостният текст на писмото, изпратено и до редакцията на OFFNews:

Днес, 22 септември 2020 година, българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до Доналд Туск, ръководител на Европейската национална партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, ръководител на групата на партията в Европейския парламент. То е публикувано и до всички евродепутати от ЕНП, в това число от България, до всички партии членове и сътрудници на ЕНП, в това число до ГЕРБ, както и до всички държавни и държавни ръководители, определени от партии, членуващи в ЕНП, включително и до премиера Бойко Борисов.

Това е второто по рода си писмо, откакто на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха публично въпроси до управлението на ЕНП. До момента отговори на писмото не са получени. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато обявиха, че ще упорстват да получат позиция от ЕНП по отношение на институционалната рецесия в България и продължаващите към този момент повече от 2 месеца митинги против кабинета Борисов 3 и основния прокурор Иван Гешев. И при двете визити в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В писмото са сложени следните въпроси:

● На 9 септември 2020 година евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) разгласи в обществените медии, че по време на съвещание на парламентарната си група ЕНП е декларирала цялостната си поддръжка за българското държавно управление. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също удостовери това. Новинарското издание Politico обаче оповестява за напълно друга интерпретация, а точно, че господин Туск е отказал да даде даде поддръжка непременно. Ето за какво питаме господин Туск да обясни казаното по време на тази среща и да удостовери дали той е изразил поддръжката, която ние асоциираме със „ солидарността “, която Съюз на съветските социалистически републики изрази към Чехословакия през 1968 година, и „ Солидарност “ на Съюз на съветските социалистически републики с военното състояние, въведено в Полша през 1981 година

● На 15 септември 2020 година Работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо, адресирано до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски, с искане за незабавно следствие на всички набези от страна на българските полицейски сили, ориентирани против публицисти, разгласили информация за мирните митинги по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП, съ-председателят Дейвид Каза и евродепутатът Магдалена Адамович.

В тази връзка поддържа ли ЕНП или най-малко парламентарната група позицията на тези смели сътрудници? Има ли управлението на ЕНП коментар въобще за злоупотребата с полицейска власт в европейска столица?

● Придържа ли се Политическа партия ГЕРБ към върховенството на закона като една от главните полезности в устава на ЕНП, а също и съществена полезност съгласно член 2 от Договора за Европейския съюз?

● Имат ли съображение митингите в България, свързани с неналичието на господство на закона в страната и в случай че НЕ какви са причините на ЕНП?

Въпроси зададохме и по повод изказването на Манфред Вебер, ръководител на Групата на ЕНП в Европейския парламент, от 10 юли 2020 година, в което се декларира:

„ Групата на ЕНП изцяло поддържа българското държавно управление на Бойко Борисов в напъните му да отбрани стопанската система от негативните последици от рецесията с COVID-19, в битката против корупцията и в напредъка в процеса на присъединение към еврозоната. “

„ Каквито и да са политически дейности, които подкопават независимостта на правосъдната система и пречат на битката с корупцията, ще подложат на заплаха триумфа на България в Европа и ще върнат обратно съответния прогрес и поддръжката за България, които следим през последните години. “

В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП:

● Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата поддръжката на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското държавно управление по отношение на битката му против корупцията и на какви съответни образци се основава тази поддръжка?

● Предвид нежеланите места в разнообразни ранглисти (последно място в Европейски Съюз по показател на корупцията, най-бедна страна в Европейски Съюз, 111-то място в световен аспект и последно в Европейски Съюз по независимост на словото), какъв съответно триумф и прогрес на България е визиран в изказването, имайки поради, че партия ГЕРБ ръководи през последните близо 10 години, а министър председател и в трите последни държавни управления е нейният водач Бойко Борисов?

● Потвърждава ли ЕНП еднопосочно, че правосъдната система в България е самостоятелна?

● Кои са съответните визирани политически дейности, които подкопават независимостта на правосъдната система и пречат на битката с корупцията?

Относно препоръчаните от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на основния прокурор, които пораждат подозрения, че неговата недостижимост става все по-затвърдена попитахме:

● Как ЕНП ще разяснява тези промени в подтекста на върховенството на закона и самостоятелната правосъдна система, като негов поръчител?

По отношение на идните диспути в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната рецесия и дейната активност в тази тенденция на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), попитахме:

● Как ЕНП ще разяснява информацията, публикувана в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили задоволително поддръжка точно от групата на ЕНП?

● За ЕНП задоволително ли е в дейностите си членовете на Европейския парламент да се управляват от тесни политически ползи, даже когато една от главните полезности, върху която е построен Европейски Съюз, наподобява е нарушена?

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято достоверност беше доказана от самостоятелни лаборатории и в които излиза наяве, че прокуратурата се употребява за справяне с персонални, бизнес и политически съперници, зададохме следните въпроси:

● Приемливо ли е за ЕНП сходно държание от страна на европейски политик?

● По какъв метод такова държание способства за самостоятелната правосъдна система и битката с корупцията, визирани в изказването на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Писмото е подписано от 55 българи, живеещи в Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Испания, Англия, Канада, Нидерландия, Германия, Австрия и Италия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР